CG završila u Vašingtonu zbog CHF konverzije

Arbitražni postupak protiv Crne Gore, koji je u novembru 2017. inicirala Adiko banka zbog konverzije kredita u švajcarskim francima, počeo je u Vašingtonu.

Region

Izvor: cdm.me

Sreda, 07.03.2018.

10:32

CG završila u Vašingtonu zbog CHF konverzije
Foto: Thinkstock

Arbitražni postupak održava se u Internacionalnom centru za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu. Ministarstvo finansija je juče objavilo da Vlada u narednom periodu neće davati izjave o sporu, piše podgorička Pobjeda, prenosi portal CdM.

Početkom novembra prošle godine Adiko banka je pokrenula arbitražu tvrdeći da je pretrpela višemilionsku štetu zbog Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre.

Parlament je septembra 2016. usvojio izmene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre.

Time je omogućeno i klijentima koji nisu otplaćivali kredite, kao i onima koji su ih otplatili, da dug konvertuju u evre po kursu koji je važio 2007. i 2008. godine, uz kamatnu stopu od 8,2 odsto godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: