"Uvođenje EUR ogromna prilika, kao Austrija za 58 god"

Za Hrvatsku je uvođenje evra ogromna prilika zbog samog procesa koji joj omogućava da sprovede duboke reforme.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Nedelja, 25.02.2018.

10:16

Foto: Thinkstock

To je istakao Arup Banerji regionalni direktor Svetske banke za zemlje Evropske unije

U svojoj karijeri prošao je niz zemlja, uključujući Rumuniju i Bugarsku, koje su odnedavno po mnogim pokazateljima ekonomski preskočile Hrvatsku.

Hrvatsku očekuje usporavanje rasta privrede u 2018. sa 3 odsto na 2,7 odsto. Banerji je za Poslovni dnevnik objasnio da li je Hrvatska izgubila zamah oporavka?

"Razmislite o tome odakle je Hrvatska krenula: u proteklih šest godina došlo je do velikog oporavka od najdublje krize. Izazov nisu međugodišnja kolebanja, do njih će dolaziti zbog unutrašnjih i spoljnih razloga", rekao je on.

"Najveći izazov s kojim je Hrvatska suočena je konvergencija s EU. Kada bi privreda usporila prema 1,3 odsto rasta, blizu njegove potencijalne stope, trebala bi vam 21 godina da uhvatite korak s trenutnim nivoom dohotka po stanovniku u Slovačkoj ili 58 godina s Austrijom", istakao j on.

Banerji je rekao i da ukoliko Hrvatska budete u stanju da zadrži rast od 3 odsto, stići će Slovačku za 9, a Austriju za 26 godina.

"Stvarni izazov je u potencijalnom rastu. Činjenica je da Hrvatskoj na ruku ne idu demografski činioci, starenje stanovništva i iseljavanje. Protivteža za to je produktivnost. To je ono čime Hrvatska treba da uhvati korak sa susedima i zemljama na koje se ugleda, poboljša konkurentnosti i ljudski kapital radi jačanja potencijalne stope rasta", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: