"S Bugarima mlrd. USD, samo ove godine rast 50%"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je ekonomska i trgovinska razmena Srbije i Bugarske iz godine u godinu sve veća i prvi put je dostigla milijardu USD.

Region

Izvor: B92

Petak, 23.02.2018.

13:23

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"To je izvoz Srbije u Bugradsku koji je za samo godinu dana povećan za 53 odsto, a izvoz Bugarske u Srbiju za 28 odsto, što govori o velikom napretku u nasim ekonomskim odnosima", rekao je Vučić nakon sastanka sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim.

Vučić je istakao da je veoma važno da Srbija završi deonicu autoputa do graničnog prelaza Gradina i zamolio bugarsku stranu da deo tog puta do Sofije takođe uradi, napominjući da mu je poznato da je Bugarska mnogo toga radila u prethodnom periodu i na drugim delovima svoje teritorije.

"Naša je namera da uradimo reelektrifikaciju u potpunosti modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, u koju ćemo mi uložiti 270 miliona evra. To će dodatno označiti ojačavanje naših veza i dodatno infrastrukturalno povezivanje", naglasio je predsednik Srbije.

Srbija, kako je naveo, kreće u izgradnju interkonektora između Bugarske i Srbije, kao i gasovoda između Dimitrovgrada i Niša, jer očekuje da u periodu posle 2019. godine da najveći deo gasa dobija iz pravca Bugarske, koji će kasnije ići u Mađarsku, Austriju i u druge zemlje regiona.

“Istovremeno želim da kažem da je za nas od velikog značaja da imamo što veći broj bugarskih biznismena u Srbiji i sve bugarske investicije od 2010. godine u Srbiju su veoma uspešne. Zahvalni smo tim ljudima na dobrim investicajama i na zapošljavanju ljudi u Srbiji", naglasio je Vucić.

On je napomenuo da će se državni organi Srbije odnositi na domaćinski način prema njima, trudeći se da poprave ambijent za njihovo investiranje.

Imajući u vidu ekonomske prilike u Srbiji, Vucić je izrazio nadu da će u narednom perodu biti više mogućnosti da sprski investitori ulažu svoj novac u Bugrarsku.

Vučić je uveren da mnoga srpska i bugarska javna preduzeća i kompanije, pa čak i u vojnog industriji, mogu da pronađu mesta za zajedničke projekte da izađu na zajednička tržišta.

On je istakao da želi prilikom posete predsednika Radeva Srbiji da otvori pitanje kako u sistemima odbrane ili policijske zaštite i neba i suveretiteta dve zemlje mogu zajedno da deluju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: