Za dan zarade i 50 EUR: Država ćuti, hotelijeri kukaju

Pored šverca cigareta, alkohola i druge robe, unosan posao u Crnoj Gori je odavno i izdavanje stanova na duže.

Region

Izvor: cdm.me

Nedelja, 18.02.2018.

10:14

Za dan zarade i 50 EUR: Država ćuti, hotelijeri kukaju
Foto: Thinkstock

Poslednjih godina se stanovi izdaju i na sat, dan, dva bez plaćanja poreza. Cena po danu uglavnom se kreće od 15 do 40, a neretko i 50 evra.

U ovu sivu zonu država, koja gubi ne male prihode, još praktično nije ni zavirila. Nema zvaničnog podatka koliko se stanova u Crnoj Gori izdaje i koliki su prihodi od toga. Imaju samo ranije podatke iz nekih Vladinih strateških dokumenata koji govore da su podstanari blizu 18.500 porodica sa oko 60.000 članova, prenosi Cdm.

Na drugoj strani se procenjuje da ima oko 60.000 praznih stanova. Za sada nema odgovora na pitanje koliko država gubi od ovog nelegalnog biznisa.

Nema preciznog odgovora ni na pitanje koliko dobija od onog malog broja koji plaćaju porez na rentiranje stanova jer se prihodi od poreza na taj način ne razvrstavaju.

Do sada su u žalbama bili najglasniji hotelijeri, koji su se obraćali državi obaveštavajući da im renta stanovi otimaju goste i da postoji opasnost da će početi da zatvaraju hotele. Upozorili su da se na primorju čak cele zgrade (stanovi) izdaju kao hotelske sobe, a vlasnici ne plaćaju porez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: