"Večernji": Hrvatske kompanije autobusima uvoze radnike s Kosova

Prema poslednjim podacima, Hrvatska je imala 195.000 nezaposlenih, što je pedesetak hiljada nezaposlenih manje nego krajem januara 2017.

Region

Izvor: Veèernji list

Subota, 17.02.2018.

15:10

(Foto: Thinkstock)

Tamošnji mediji pišu sada da hrvatske kompanije uvoze autobuse radnika s Kosova.

Poslednji put je toliki broj nezaposlenih zabeležen 1990. godine. Analitičari Makrohaba s Ekonomskog fakulteta ističu da se nezaposlenost trenutno nalazi 6 odsto ispod dvadesetogodišnjeg proseka i niža je nego kada je bila na vrhuncu ekonomskog ciklusa 2008. godine.

Rekordan broj nezaposlenih – 395.000 – imali su u zimskim mesecima s 2001. na 2002. godinu, a sadašnji pad nezaposlenosti nije vezan samo uz prestanak recesije i oporavak ekonomije, već i uz iseljavanje, piše Večernji list.

Prve dve nedelje broj nezaposlenih smanjio se za približno tri hiljade u odnosu na kraj januara, a berza će sve brže prazniti kako se bude približavao Uskrs, početak opsežnijih radova u poljoprivredi i predsezonsko zapošljavanje. Rast nezaposlenosti u zimskim mesecima uobičajena je sezonska pojava u Hrvatskoj, no nešto veći dotok novonezaposlenih mogla bi biti najava usporavanja odlazaka radnika u inostranstvo.

"Nestašica radne snage zakonito će dovesti do toga da će se poboljšati položaj radne snage. Poslodavci su osvestili taj problem i prihvatili su da moraju da ulože u radnika da bi ga dobili", komentariše za Večernji list Davorko Vidović, savetnik HGK za tržište rada. Povećanje broja penzionih osiguranika traje od 2015. godine uz godišnju stopu rasta od 2,5 odsto. Prerađivačka industrija i trgovina, koje zajedno vežu trećinu osiguranika, u posljednjih godinu dana u plusu su 2,7%, odnosno 1,1%, građevinarstvo ima rast od 6,4%, dok je, s druge strane, u padu finansijska delatnost 2,9%, a poslovanje nekretninama 18 odsto.

"Radnici su postali ključni limitirajući faktor za razvoj, poslodavci su zabrinuti i u skladu s tim se i ponašaju. U turizmu su se počeli da se utrkuju ko će da ponudi bolje uslove smeštaja, veće plate, a potražnji za radnicima u građevinskom sektoru pogodovala je i blaga zima. Većina tih ljudi angažirana je na turističkim objektima", kaže Vidović, koji raspolaže i informacijama da je počeo i veći uvoz stranih radnika.

"Znam za nekoliko kompanija koje su već autobusima dovezle grupe od po 40 ili 50 radnika s Kosova, a mnogi su se angažovali i u pronalaženju radnika u Bosni i Hercegovini. Počela je bitka za ljude, a to će se osetiti i na primanjima zaposlenih", ističe Vidović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: