Hrvatski uzgajivači školjki očajni: Slovenci nas drže 7h

Nemaju samo savudrijski ribari problema sa slovenačkom policijom u Savudrijskoj vali, piše Jutarnji list.

Region

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 15.02.2018.

18:31

Hrvatski uzgajivači školjki očajni: Slovenci nas drže 7h
(Foto: Thinkstock)

Bitku već duže vreme vode i obližnji umaški koncesionari koji su dobili koncesije nad tim područjem od Istarske županije i države, a ne mogu do područja koje redovno plaćaju. Slovenačka nadležna tela su ih zaustavila u nameri da postave infrastrukturu za uzgoj školjki, a uskoro dolazi na naplatu koncesija za 2018. godinu.

Zanimljivo je da je zadnja u nizu odluka o dodeli nove koncesije donesena u ponedeljak na županijskoj skupštini, iako u županiji tvrde da to nije sporno područje, jer se nalazi do 300 metara od obale. Proizvođači školjki tvrde da jeste, piše Jutarnji list.

„Pre dva sam put išao na more da vidim to mesto za koje sam dobio koncesiju. I onda me slovenačka policija tamo zadržala sedam sati. Čekali smo nekoga da dođe iz njihovog ministarstva zaštite okoline. Nakon toga više ne idem na more dok se stvar ne reši jer ne znam što me tamo može dočekati.“

„To je žalosno jer gubim profit i vreme. Naime, tu koncesiju plaćam 20.000 kuna godišnje, u nju sam uložio oko 70.000 kuna, u kreditima sam do grla, a ne mogu ići tamo“, kaže Tomislav Bašić, koji je od države dobio koncesiju za 101.000 kvadrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: