Nova direktiva - zabranjeno, menjajte sve

Po uredbi Evropske komisije zabranjena je prodaja klasičnih turbo-plinskih bojlera u državama članicama, zbog toga se zahteva ugradnja novijih uređaja.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Međutim, ugradnja kondenzacijskih bojlera košta prilično, a tu je i sanacija dimnjaka koja je problem za 75.000 korisnika plinskog grejanja, upozoreno je.

Iz Hrvatske privredne komore (HGK) prenose izjavu člana Grupacije distributera i snabdevača energijom HGK Dubravka Duvančića da je u Hrvatskoj 75.000 korisnika klasičnih bojlera, od kojih je 50.000 u Zagrebu i da su poseban problem visoki troškovi za sanaciju i prilagođavanje dimnjaka radu novih uređaja, posebno u višestambenim zgradama.

"Ukupni troškovi zamene bojlera i sanacije dimnjaka mogli bi da dosegnu i do dve milijarde kuna", upozorio je Duvančić.

U komori upozoravaju kako zbog visokih troškova zamene plinskih bojlera i sanacije dimnjaka dolazi do ugradnje klasičnih bojlera "na crno" i kupljenih u zemljama van EU kao i prelaska građana na kruta goriva na dimnjacima namenjenih plinskom sistemu, što dovodi do opasnosti od trovanja i požara, prenosi Poslovni dnevnik.

Još krajem prošle godine, struka je upozoravala da bi bojleri mogli uskoro da postanu predmet nove afere. Klasičnih plinskih bojlera od 2015. više nema na tržištu, a zalihe kompanija koje su ih proizvodile, kao i zalihe servisera, polako se tope, rekli su tada.

Vesti

strana 1 od 59 idi na stranu