Turci u BiH: BG-Sarajevo najbolje ovom trasom

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona sastali su se sa delegacijom Republike Turske i razgovarali o izradi trase auto-puta Sarajevo-Beograd, piše Klix.ba.

Region

Izvor: klix.ba/A.K.

Četvrtak, 08.02.2018.

09:26

Turci u BiH: BG-Sarajevo najbolje ovom trasom
Foto: Thinkstock

Kako je navedeno, trasa bi trebalo da prolazi kroz najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH, a iz Turske su poslate dve delegacije Direkcije auto-puteva sa zadatkom da obiđu trasu auto-puta u BiH i Srbiji i naprave procenu projekta.

Inženjeri će na kraju sačiniti konačan izveštaj koji će uputiti turskoj Direkciji auto-puteva, na bazi čega će se kasnije doneti odluka o budućoj trasi.

Premijer TK Bego Gutić nakon sastanka je kazao da je Kantonalna vlada već nekoliko puta zagovarala da je optimalna trasa koja prolazi kroz ovaj kanton. To je trasa, naveo je on, koja zadovoljava sve neophodne parametre.

Prema nekim procenama, deonica od Tuzle do Brčkog košta blizu 460 miliona evra, dok gruba procena govori da će deonica od Žepča do Tuzle biti najskuplja, jer je tehnički najzahtevnija te bi za nju trebalo izdvojiti skoro 760 miliona evra.

Srpska ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je ove nedelje da je Srbija spremna da radi deonicu auto-puta Beograd-Sarajevo, od Požege do Kotromana u dužini od 61 kilometar.

Predsednici Srbije i Rupublike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik razgovarali su prošle nedelje u Beogradu o infrastrukturnim projektima od vitalne važnosti za povezivanje Srbije i RS. Taj sastanak usledio je posle Vučićeve posete Turskoj, gde je, kako su izvestili pojedini mediji, doneta odluka da se grade dev trase auto-puta Beograd-Sarajevo. Opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: