"Dolaze i niko nema platu manju od 3.000 EUR"

Struktura profila i potrošnje gostiju na Jadranu se značajno promenila od 2014. godine

Region

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 06.02.2018.

14:33

Foto: Thinkstock

U Hrvatsku sve više dolaze parovi s visokom platežnom moći koji usled toga aktivnije provode svoje godišnje odmore.

To je pokazalo istraživanje "Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj - TOMAS Ljeto 2017.", koje su predstavili ministar turizma Gari Capeli, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, i šef projekta "TOMAS Ljeto“ u Institutu za turizam, Zrinka Marušić.

Radi se o ukupno desetom ovakvom istraživanju, a prvom nakon 2014. godine. Sprovedeno je od jula do oktobra 2017., u sedam primorskih županija, tačnije u 67 većih naselja na obali i ostrvima. Direktnim anketiranjem ispitano je 5.950 turista.

TOMAS istraživanje pokazalo je kako je prosečna starost turista 41 godina i da raste udeo obrazovanijih gostiju, kao i da 40 odsto njih ima primanja veća od 3.000 evra mesečno. To je rast od 14 odsto u odnosu na 2014.

Hrvatska je do sada bila većinom porodična destinacija, međutim najnovije istraživanje pokazalo je kako je dolazak samo u pratnji partnera po prvi put dominantan i čini čak 48,1 odsto svih dolazaka.

Takođe, zanimljivo je kako je Hrvatska u 2017. privukla velik broj novih gostiju, ali i zadržala lojalnost starih.

Kao posledica toga, gosti su sve aktivniji pa osim na ugostiteljske usluge, sve više troše i na čitav niz ostalih usluga, kao što su kupovina, zabava, sport, kultura i dr. Dalje, prosečni dnevni izdaci turista povećali su se za 19 odsto, pokazalo je TOMAS istraživanje.

Zadovoljstvo gostiju i dalje raste pa je na visokom nivou, međutim, istraživanje je pokazalo i prve znakove slabosti na kojima treba poraditi u nadolazećim turističkim sezonama, zaključio je Capeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: