Poslodavci se još plaše: Gde naći radnike

Više od polovine ispitanih hrvatskih preduzetnika je navelo da očekuje da će im 2018. rasti prihodi od izvoza, ali da će imati problem s radnicima.

Region

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2018.

16:16

Poslodavci se još plaše: Gde naći radnike
(Foto: Thinkstock)

Zbog stabilnog rasta okruženja, najveći poslovni optimizam očekivano je prisutan kod proizvođača izvoznika, piše u analizi Hrvatske privredne komore (HGK) o poslovnim očekivanjima za prvo polugodište 2018. godine.

Ipak, upozorava se da dostupnost radne snage ostaje jedan od faktora za koji preduzentici smatraju da će u najvećoj meri negativno da utiče na poslovanje.

"Stoga treba da se nastavi s razvojem dugoročnih mera usklađivanjem potreba tržišta rada s obrazovnim sistemom, pri čemu je to posebno važno u slučaju dualnog strukovnog obrazovanja i industrija koje trpe najveće posledice manjka radnika, kao što su građevinska industrija i turizam", kaže predsednik HGK Luka Burilović.

Gotovo dve trećine ispitanika ne očekuje povećanje zaposlenih, što odgovara aktualnim kretanjima na tržištu rada - stagnaciji, odnosno blagom rastu zaposlenosti, dok manje od 30% kompanija očekuje povećanje broja zaposlenih. Većina anketiranih kompanija, njih 380, ne očekuje poboljšanje opštih uslova poslovanja zbog izostanka političkih reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: