Navala i gužva na pumpama: Od sutra i kod njih skuplje gorivo

Od 1. februara će cene goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini biti prilagođene novim nametima.

Region

Izvor: klix.ba

Sreda, 31.01.2018.

14:23

Navala i gužva na pumpama: Od sutra i kod njih skuplje gorivo
Foto: Thinkstock

Do tada se očekuju velike gužve na benzinskim pumpama, a posle toga poskupljenje goriva za 20 do 25 feninga.

Set zakona o akcizama u BiH, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, već je zvanično stupio na snagu.

Usvojeni tekst Zakona o akcizama u BiH predviđa da se cena transporta koje su građani BiH do sada plaćali 0,10 KM po litru, poveća za 0,15 KM po litru goriva. Kod naftnih derivata, za koji transport do sada nije plaćan, biti povećan za 0,25 KM po litru.

Međutim, kompanije koje se bave trgovinom nafte i naftnih derivata će, zavisno od pumpe do pumpe, biti prinuđene da povećaju cene goriva za 20-25 feninga po litru, jer u startu moraju da povećaju cene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obaveze.

"Mi moramo da povećamo cene goriva za 15 feninga plus PDV. Automatski moramo da povećamo cene do 20 feninga na svojim benzinskim pumpama, jer imamo veće namete. Moramo popisati zalihe i platiti na popisane zalihe, 1. i 2. u mesecu, kao i obaveze", rekli su iz jedne privatne kompanije.

Istakli su da moraju da obračunavaju PDV na dalju prodaju, što su predstavnici vlasti do sada prikrivali, a što iznosi više od 18 feninga bez ostalih obračuna.

U kompaniji Energopetrol je rečeno da je očekivano da će u narednih nekoliko dana, pre stupanja na snagu spomenutog zakona, frekvencija na pumpama biti veća, ali da ne smatraju da će to stanje duže trajati.

"S obzirom na to da su obaveze prema državi jedan od značajnijih faktora u formiranju cena, cene goriva će rasti i na Ina i Energopetrol benzinskim pumpama sa stupanjem na snagu izmena zakona. Ina i Energopetrol će ispratiti izmene povećanjem cena u skladu sa zahtevima novog zakona", kazala je Lejla Arifagić iz Energopetrola za Klix.ba.

Istakla je kako se nadaju da će se sredstva prikupljena na ovaj način iskoristiti za izgradnju putne infrastrukture, što će doprineti uređenju tržišta i približavanju evropskim standardima

Direktor kompanije HIFA Muris Hadžimehić kazao je za Klix.ba kako u toj kompaniji očekuju da će biti velike gužve.

"Evo i ja sam imam nameru danas ili sutra rezervoar u svom automobilu da natočim do vrha, a to svima preporučujem. Krajnji potrošač, ukoliko uspe da kupi gorivo po ovoj ceni - to će biti to. Od 1. i 2. februara idu poskupljenja, sve zavisno od grupacije do grupacije. Biće gužvi danas, sutra pogotovo. Posle toga će, pretopstavljamo, biti manji odziv dok se psihološki ne prihvati nova cena", kazao je Hadžimehić.

Istakao je da je njegov lični stav da nije trebalo da dođe do povećanja nameta, jer to otežava kompanijama koje se bave trgovinom goriva, ali moraju da poštuju zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: