Izrael objavio: Hrvatska kupuje polovne F-16

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković dogovorili su da Hrvatska od Izraela kupi borbene avione F-16.

Region

Izvor: Index

Petak, 26.01.2018.

13:30

Izrael objavio: Hrvatska kupuje polovne F-16
Foto: EPA/Bogdan Cristel

“Hrvatska je razmatrala planove da kupi izraelske avione kako bi unapredila svoju flotu zastarelih sovjetskih MIG-ova”, piše poznati izraelski dnevni list, te dodaje kako je vrednost posla 500 miliona dolara, prenosi Index.hr.

Netanjahuova kancelarija objavila je da je dogovor postignut "u skladu s uslovima konkursa“. “Ovaj razvoj događaja još jedan je primer dubokih veza između dve zemljea”, objavili su iz kancelarije izraelskog premijera.

"Premijeri su se saglasili da će se krenuti dalje s prodajom izraelskih F-16 borbenih aviona Hrvatskoj u skladu s uslovima konkursa“, objavljeno je na zvaničnim stranicama izraelske vlade, uz dodatak kako su se dva premijera "saglasili da će proširiti saradnju u područjima ekonomije, bezbednosti, vodoprivrede, poljoprivrede, kulture i nauke".

U Jerusalem postu se napominje kako bi pobednik konkursa trebalo da bude poznat do kraja ove godine, ali nakon ovakve izjave iz kancelarije izraelskog premijera prilično je jasno ko je favorit, navodi portal.

Inače, na međunarodnom konkursu koji vodi Ministarstvo odbrane na čelu s Damirom Krstičevićem došle su četiri ponude. SAD nudi novi F16, Izrael polovni F16C, Grčka polovni F16C, a Švedska nove gripene. Neki od borbenih aviona koje nudi Izrael stari su i do 36 godina, te su prošle godine prestali biti korišćeni u izraelskoj vojsci, a Jerusalem post navodi kako je Izrael poboljšao svoju prvotnu ponudu nakon što je postalo jasno da ima "čvrstu konkurenciju" u švedskim gripenima.

Izraelski polovni borbeni avioni bi Hrvatskoj trebalo da budu isporučeni do kraja 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: