MMF Hrvatskoj: Reforme usporile, prodajte državno

Izvršni direktori MMF-a pozdravili su kontinuirani ekonomski oporavak Hrvatske i povoljne fiskalne rezultate, ali su uputili i ozbiljne kritike.

Region

Izvor: Index

Sreda, 17.01.2018.

13:54

MMF Hrvatskoj: Reforme usporile, prodajte državno
Foto: Thinkstock

Napomenuli su da BDP još nije dosegao svoj nivo pre recesije i istakli potrebu sprovođenja strukturnih reformi.

Prema procenama MMF-a, u ovoj se godini očekuje rast hrvatskog BDP-a od 2,8 odsto.

Izvršni direktori MMF-a napominju da se BDP još uvek nije u potpunosti oporavio i dosegao nivo pre recesije, a dohodak po stanovniku i nadalje je znatno niži od proseka Evropske unije.

Uz to, javni dug, povišena nezaposlenost i strukturne prepreke i nadalje opterećuju izglede za rast u srednjoročnom razdoblju.

U takvim uslovima direktori MMF-a ističu potrebu za sprovođenje politika i ubrzavanje strukturnih reforma kojima bi se pojačao rast i smanjile ranjivosti.

Nadalje, navode da su potrošačke cene rasle umerenim tempom, a rast plata takođe je bio umeren, dok je nezaposlenost i nadalje bila visoka.

Na tekućem računu platnog bilansa ponovo očekuju znatan višak, poduprt snažnim izvoznim i turističkim ostvarenjima te smanjenom repatrijacijom dobiti s obzirom na to da su banke apsorbovale gubitke Agrokora. Ove godine tako procenjuju da će višak iznositi 1,4 milijarde evra ili 2,8 odsto BDP-a.

Ravnoteža rizika poboljšala se, ali ranjivosti su i nadalje znatne jer su nivoi javnog i inostranog duga još uvek visoke, a potpuni učinak restrukturiranja Agrokora i nadalje je nepoznat, napominje MMF u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: