Došli Irci, odveli desetine za platu od 2.500 EUR

Hrvatska vapi za kvalifikovanim mesarima. Iako ih je u evidenciji 227 nezaposlenih, na berzi se trenutno traži njih više od 50.

Region

Izvor: Tportal

Sreda, 17.01.2018.

11:56

Došli Irci, odveli desetine za platu od 2.500 EUR
Foto: Thinkstock

Potrebni su za rad u hotelima, trgovačkim lancima, mesarama i mesnim industrijama od krajnjeg istoka do hrvatskog juga, kako oni s iskustvom, tako i oni bez njega. Ali onih s ovim zanimanjem iz školskih klupa svake godine izlazi sve manje

“Do kadra dolazimo, iskreno, svakako. Definitivno imamo jako velik problem u zadnje vreme, posebno što se tiče kvalifikovanih, ali i nekvalifikovanih mesara koje smo sami obučavali. Imamo 350 zaposlenih, od kojih su najvećim delom mesari”, odgovara Ivana Ravlić, izvršna direktorka Mesne industrije Ravlić iz Osijeka.

O prosečnoj mesarskoj plati u kompniji, kaže, teško joj je govoriti, jer imaju mesara na različitim pozicijama, od klaničara, preko onih zaposlenih u preradi mesa do mesara u trgovinama. Iako ovo smatraju kompleksnim problemom, pokušaće mu doskočiti kako bi barem hitne potrebe zadovoljili.

“Više nemamo mogućnosti pronalaženja mesara na tržištu kvalifikovane radne snage pa bismo od iduće godine krenuli sa stipendiranjem učenika. U promociju planiramo krenuti krajem ove školske godine po osnovnim školama na području Osječko-baranjske županije”, dodaje direktorka mesne industrije koja je prema poslednjim zvaničnim podacima 2016. godine prihodovala 202 miliona kuna, dok su je zaključili s minusom od 17,73 miliona kuna.

Paradoksalno je to što je u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u decembru bilo evidentirano 227 mesara. Za gotovo jednakim brojem mesara tragali su poslodavci poslednjeg mjeseca lane, njih 51, kao i u januaru ove godine. A mesari, u odgovoru HZZ-a, na zaposlenje čekaju prosečno 4,1 mesec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: