Slovenačkim penzionerima dve povišice pred izbore

Gotovo 620.000 penzinera u Sloveniji će ove godine dobiti povećan regres za godišnji odmor, a biće im povećane i penzije za 2,2 odsto.

Region

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.01.2018.

17:13

Slovenačkim penzionerima dve povišice pred izbore
(Foto: Thinkstock)

Rashodi penzionog fonda će u ovoj godini, koja je i izborna, zbog toga biti veći za 148 miliona evra, prenela je agencija Hina.

Sa usklađivanjem penzija u odnosu na troškove i plate složile su se, pre par meseci, sve stranke prilikom usvajanja državnog budžeta.

Reč je o značajnom segmentu birača koji češće izlazi na birališta i izborni rezultati umnogome zavise od njihovog raspoloženja. Zato skoro sve veće političke stranke imaju i svoje "seniorske" sekcije i udruženja.

Prema službenim podacima prosečna penzija po osnovu staža i uplaćenih doprinosa u Sloveniji iznosi 616 evra, ali invalidske, porodične i slične penzije znatno su niže, pa mnogi penzioneri žive na rubu statističkog siromaštva.

Dok je 2003. prosečna penzija iznosila 71 odsto prosečne plate, danas je to samo 62 odsto, uz stalni trend pada.

Uslovi za odlazak u penziju su od ove godine skoro izjednačeni za muškarce i žene, u pogledu godina života i radnog staža, ali je novost od 1. januara da se u radni staž više neće računati period u kojem poslodavci nisu plaćali doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Vreme u radnom odnosu bez uplaćenog doprinosa do sada je uticalo na visinu penzije, ali se ipak računalo u radni staž, što je s početkom ove godine zbog disciplinovanja poslodavaca ukinuto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: