"Podizanje ohrabrujuća vest za Hrvatsku"

Hrvatski ministar Zdravko Marić je, komentarišući Fičovo podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske, rekao da je cilj Vlade da što pre povrati investicioni rejting

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Najavio da bi u prvom tromesečju trebalo da bude dovršeno finansijsko restrukturiranje putnog sektora.

Rejting agencija Fitch juče je podigla kreditni rejting Hrvatske s 'BB' na 'BB+' uz stabilne izglede, zahvaljujući stabilnom rastu privrede, rekordnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih finansija, a to je prvo povećanje kreditnog rejtinga zemlje od 2004. godine.

"To je ohrabrujuća vest za Hrvatsku, ;ali je to i za sve nas u Vladi još jedna obveza da nastavimo s rezultatima i svim merama koje smo sebi zacrtali. Naš je smer i cilj što brži povratak zemlje u investicioni rejting", rekao Marić u telefonskoj izjavi za hrvatsku agenciju Hinu. Od tri vodeće svetske rejting agencije, sada Fič drži hrvatski rejting jedan stepen ispod investicionog nivoa, Standard i Pur ( S&P) i Mudis (Moody) dva stepena ispod. ; Pritom Mudis izglede drži stabilnim, a S&P pozitivnim.

U prvom tromesečju i preostale dve svetske rejting ;agencije, S&P i Mudis će dati svoj sud o hrvatskom rejtingu. "Nadamo se da će slediti primer Fiča, međutim ne volim ništa da prejudiciram", istakao je Marić.

Vesti

strana 1 od 65 idi na stranu