Hrvati ne mogu protiv računice - Kinezi grade most

Zagreb -- Pelješki most sa pristupnim saobraćajnicama gradiće kineska kompanija Čajna roud end bridž korporejšen (China Road and Bridge Corporation), piše Jutarnji list.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Youtube, screenshot
Foto: Youtube, screenshot

Odluka o izboru izvođača trebalo bi da bude doneta 120 dana od otvaranja ponuda, a taj rok ističe u subotu, te se očekuje da Hrvatski auto-putevi kao investitor to objave danas.

Za gradnju mosta pristigle su tri ponude.

Osim kineske kompanije, ponude su dali austrijski Strabag, te zajednica ponuđača koju čine italijanski Astaldi i turski IC Ictas Ansaat.

Kineska ponuda je daleko najjeftinija i iznosi 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, Astaldijeva je ponuda teška 2,5 milijardi kuna, a ponuda Strabaga iznosi 2,6 milijardi kuna.

Projekat sa 85 odsto potrebnih sredstava sufinansira se iz fondova EU.

Projekat izgradnje Pelješkog mosta prati konstantna pretnja iz Bosne i Hercegovine da to neće dozvoliti.

"Tu je uvek bila pretnja Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije da će najpre preko Parlamenta BiH te u Briselu izlobirati odlaganje gradnje mosta zbog nerešenog graničnog pitanja. U BiH je Hrvatima glavni saveznik Milorad Dodik", piše Jutarnji.

Kako se navodi, Dodik je Zagrebu poručio da ima pravo na gradnju Pelješkog mosta i da će njegovi zastupnici biti na strani HDZ-a u Domu naroda, gornjem domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, čime bi se blokiralo donošenje odluke o protivljenju gradnji Pelješkog mosta kao zajedničkog mišljenja Parlamentarne skupštine BiH, koju čine dva doma.

Vesti

strana 1 od 65 idi na stranu