Kako nas varaju na sniženjima: Piše 70%, a...

Rasprodaje su obično vreme za pametnu kupovinu kada "kapitalne" komade, poput kaputa ili čizama, možete da ugrabite po upola nižim cenama.

Region

Izvor: Jutarnji list

Petak, 12.01.2018.

13:53

Kako nas varaju na sniženjima: Piše 70%, a...
(Foto: Thinkstock)

Ove godine, čini se, to baš i nije slučaj uprkos činjenici da se na izlozima oglašavaju vrtoglava sniženja, i do 70 odsto.

Reč je, naime, o tome da u trgovini kupci jedva mogu da pronađu tri artikla koja su na tom maksimalnom popustu, pa se uglavnom osećaju prevarenima. Najveći apsurd je da ni relativno novi zakonski propisi ne prepoznaju ovakvo ponašanje trgovaca kao zavaravajuće oglašavanje, nego im idu naruku.

Dok je, naime, u prethodnom Zakonu o zaštiti potrošača bilo navedeno kako prodavac, ako oglašava sniženje do, na primer 60 odsto, za taj najveći iznos mora da spusti cenu minimalno petini artikala u trgovini, novim propisima se to ne uslovljava. Krajem 2015. godine usvojene su zakonske izmene u koje nije ugrađena spomenuta stavka, što ide u korist trgovačkog lobija, a nauštrb potrošača.

Stoga ne treba da čudi što su police dućana i 15 dana nakon zvaničnog početka zimskog sniženja i dalje krcate robom. Niko se sasvim sigurno neće "tući" za jaknu koja je s 1.000 kuna snižena na 800...

"Jasno mi je da kupci to mogu doživljavati kao prevaru, odnosno svojevrstan mamac, no zakonodavac je zaštitio trgovce i oni slobodno mogu na vrata da stave natpis "do 70 odsto", s tim da se ono "do" jedva vidi, a onda na to najveće sniženje staviti doslovce dva proizvoda. Nije zakonodavac išao trgovcima naruku samo u tom slučaju. Oni, naime, mogu oglasiti akcijsku prodaju a da uopšte ne navedu vreme trajanja. Do izmene Zakona o zaštiti potrošača bili su, naime, dužni da napišu krajnji datum akcije koja nije smela da traje duže od 30 dana", piše Slobodna Dalmacija.

U aktualnom se Zakonu to nigde ne spominje, samo se postavlja definicija akcijske prodaje tokom koje se proizvodi prodaju po cenama nižim od onih u redovnoj prodaji. I ne samo to, zakonodavac je dopustio trgovcu da u okviru posebnih oblika prodaje koji traju kraće od tri dana, dakle, ne samo akcija, već i rasprodaja i sezonskih sniženja, na proizvodu ne mora da istakne redovnu i nižu cenu, već samo akcijsku. Time se definitivno ne mari za interese kupaca – smatra Vlado Biljarski, vođa splitskog Savetovališta za zaštitu potrošača.

Tokom posebnih oblika prodaje koji duže traju, trgovci su dužni, kako stoji u zakonu, "jasno, vidljivo i čitko" da iskažu redovnu i novu sniženu cenu, no ne pridržavaju se svi toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: