Masovan beg s javnog servisa, navala na otpremnine

Hrvatska radio-televizija pozvala je sve zainteresovane zaposlene da ih informišu o mogućnosti odlaska s HRT-a uz otpremninu.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

10:03

Masovan beg s javnog servisa, navala na otpremnine
Foto: Thinkstock

Čini se da je interes bio toliko veliki da na kraju nije bilo moguće osigurati novac za sve zainteresovane.

Reč je, objašnjavaju s HRT-a, o racionalizaciji poslovanja, a hteli su da izađu u susret svim nezadovoljnim. Neverovatno zvuči činjenica koliko je zapravo tih "nezadovoljnih" koji žele otići s ovog medija koji se reklamira kao javni servis. No krenimo redom, piše Index.hr.

Vodstvo HRT-a potvrdilo je da su pozvali zaposlene da do kraja 2017. godine iskažu interes za odlazak uz otpremninu. Odluka o uslovima i visini otpremnina doneta je četiri dana pre i to 27. decembra, a potpisuje je glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić.

Zaposlenima koji imaju pet do nepunih deset godina staža ponuđena je najniža otpremnina u vrednosti od 100.000 kuna. Najviša, ona od 150.000 kuna, ponuđena je onima koji imaju 35 i više godina staža.

Do 31. decembra 2017. interes je iskazalo približno dvesta radnika.

Prema informacijama Indexa, taj broj mnogo je veći, reč je o najmanje 500 zaposlenih koji uz otpremnine žele otići s HRT-a. Poređenja radi, na HRT-u u 2016. godini bilo je zaposleno oko 2.800 ljudi, što bi značilo da otprilike svaki peti zaposleni želi otići s HRT-a. Isto tako, kako doznaje Index, među onima koji žele otići s HRT-a nalaze se i vrlo poznata novinarska imena te urednici, ali u toj medijskoj kući nisu hteli da odgovore na pitanje o kojim je ljudima reč.

Veliki deo kolega novinara nezadovoljan je međuljudskim odnosima u kući, a aktuelnom rukovodstvu posebno zameraju udaljavanje od osnovnih postulata novinarskog posla.

Žale se i na cenzuru kao i na činjenicu da se usled čestih i neobjašnjivih propusta srozao ugled te medijske kuće, ali taj deo očito ne zabrinjava aktuelno vodstvo HRT-a koje većinu svog vremena provodi na saniranju vlastitih afera.

Iako je u Pravilniku koji je doneo direktor ugovoren tačan iznos otpremnine, ipak je nekima ponuđen manji. Upitali smo HRT koliko je ukupno novca osigurano za otpremnine i postoji li mogućnost, s obzirom na iskazani interes, da novca neće biti dovoljno za sve one koji žele otići s HRT-a uz otpremninu.

Nisu nam to odgovorili, navodi Index.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: