Bili na dnu, a sada vrte milione - komšije u šoku

Na Zagrebačkoj berzi Agrokorove deonice i dalje snažno rastu, i kako prenose hrvatski mediji, čudno je to što i dalje "vrte milione".

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 04.01.2018.

09:24

Bili na dnu, a sada vrte milione - komšije u šoku
Foto: Thinkstock

Redovni promet deonicama na berzi u Hrvatskoj je iznosio 4,8 miliona kuna, od čega se na Agrokorove kompanije odnosilo više od dva miliona kuna.

Nastavljen je rast vrednosti deonica Agrokorovih kompanija - Jamnice, Leda, Belja, Zvijezde, Tiska, Vupika i PIK-a Vinkovci.

Najveći promet, više od milion kuna, imala je deonica Leda čija je cena skočila 28 odsto, a Jamnica 728.000 kuna uz rast cene od 36 posto.

I dalje nikakvih zvaničnih informacija koje bi objasnile takvo trgovanje nema.

Cene tih deonica su dramatično pale u proleće prošle godine s rasplamsavanjem krize u Agrokoru, a potom je bilo zaustavljeno trgovanje sve do početka novembra, odnosno objave poslovnih izveštaja za 2016. godinu.

Tada je pad cena nastavljen, pogotovo nakon što je prinudna uprava Agrokora pred kraj decembra objavila nacrt strukture nagodbe pa je prinudni upravnik Ante Ramljak pojasnio da će deoničari kompanija iz sistema koncerna ostati bez svojih udela nakon što poverioci zamene dugove za vlasništvo.

Ubrzo je, međutim, usledio trend oporavka tih deonica što se uglavnom tumači špekulantskom trgovinom, a neki ulagači verojatno očekuju i da će mali deoničari na kraju na neki način ipak biti obeštećeni.

Cene deonica Agrokorovih kompanija i dalje su, međutim, jako daleko od vrednosti koje su imale početkom novembra, a o visinama pre krize da i ne govorimo, kada je deonica Jamnice vredila više od 140.000 kuna, a Leda oko 11.000. Jamnicom se trgovalo po 7.500 kuna, a Ledom po 420 kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: