Najveće i najzahtevnije u zemlji: Radi 3.000

Auto-put Bar-Boljare je sada najveće gradilište u Crnoj Gori i jedno od većih u regionalnim okvirima.

Region

Izvor: B92

Sreda, 03.01.2018.

12:43

Najveće i najzahtevnije u zemlji: Radi 3.000
Foto: YouTube/Screenshot

Na njemu je angažovano oko 3.000 radnika, rečeno je Dnevnim novinama u kineskoj kompaniji CRBC, koja je glavni izvođač radova na prioritetnoj deonici Smokovac-Mateševo.

Predstavnici CRBC-a istakli su da je dinamika gradnje u skladu sa njihovim planovima, kao i da je projekat snabdevanja vodom auto-puta trenutno u izradi, a da je projekat trajnog napajanja električnom energijom u završnoj fazi.

U izuzetno zahtevnom terenu za izgradnju, kompanija CRBC sa podizvođačima, izvodi radove na trasi dugoj 41 kilometar, na pravcu od Podgorice ka Kolašinu, a dinamika gradnje u skladu je sa njihovim planovima.

U CRBC objašnjavaju da je petlja Smokovac planirana kao veza auto-puta Bar-Bojjare i budućeg Jadransko-jonskog auto-puta, kao i veza auto-puta koji grade sa magistralnim putem Podgorica – Kolašin.

“Petlja Smokovac biće projektovana na način da se omogući njena fazna izgradnja. To znači da će se za potrebe prioritetne deonice auto-puta graditi priključak koji vezuje deonicu Smokovac-Uvač-Mateševo sa magistralnim putem M2. Na ovaj način povezaće se izvedeni deo auto-puta Bar-Boljare sa postojećim putem”, ističu u kompaniji.

Kažu da je projekat snabdevanja vodom trenutno u izradi, a glavni projekat trajnog napajanja električnom energijom je u završnoj fazi.

U CRBC-u ističu da su lokalne kompanije pokazale punu spremnost i stručnost da se uhvate u koštac sa zahtevnim građevinskim poduhvatima, kakav je izgradnja prioritetne deonice auto-puta Bar-Boljare.

“Za njih je angažman na ovom projektu značajno iskustvo i velika referenca. Na gradilištu je trenutno angažovano 1.162 radnika iz Crne Gore i okruženja, uključujući i radnike podizvođača. Veoma smo zadovoljni njihovim učinkom i odnosom prema poslu. Naravno, taj broj nije konačan i može se očekivati da se menja u skladu s potrebama procesa izgradnje. Ukupno, na projektu sada radi oko 3.000 radnika”, navode u kineskoj kompaniji.

Kako dodaju, sa Vladom Crne Gore i nadležnim ministarstvom imaju dobru i partnersku saradnju.

“Posvećeni smo istom cilju izgraditi kvalitetan auto-put, u rokovima i uz visoke mere bezbednosti na radu, te što manji uticaj na životnu sredinu”, naglasili su iz CRBC-a.

Na radove u prošloj godini potrošeno 176,3 miliona evra

Za radove na gradnji prioritetne deonice auto-puta Bar-Boljare u prošloj godini je ukupno utrošeno 176,3 miliona evra, što je 97,7 odsto sredstava planiranih kapitalnim budžetom, pokazuju zvanični podaci Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je u svojstvu investitora do sada izdalo 76 saglasnosti za angažovanje podizvođača, kojima je obuhvaćeno 95 preduzeća. Među angažovanim kompanijama 77 je iz Crne Gore, a ima i onih iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije. Izvođač angažuje i druga pravna lica u svojstvu pružalaca usluga, dobavljača, među kojima osim iz Kine, ima i kompanija iz Italije, Švedske, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Danske, Češke, Mađarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: