Nove pretnje Hrvatskoj: Na dan i 10.000 € penali

Vlada Hrvastke je za još godinu dana produžila obavezu svih snabdevača električnom energijom.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 31.12.2017.

16:49

Nove pretnje Hrvatskoj: Na dan i 10.000 € penali
Foto: Thinkstock

Među njima je HEP najveći, a ostalih desetak su RWE, GEN-I, Crodux, HT i drugi – da po regulusanoj ceni otkupljuju energiju proizvedenu u vetroelektranama i iz drugih obnovljivih izvora što će, može se čuti od snabdevača, uzrokovati njihov odlazak iz Hrvatske, moguće poskupljenje struje i plaćanje penala EU-u.

Obaveza snabdevača, a u najvećim količinama HEP-a, da kupuju struju od proizvođača iz obnovljivih izvora, trebala je po Zakonu o obnovljivim izvorima energije da prestane na kraju 2016. godine, ali produžena je na celu ovu, sad i na 2018. godinu.

U obrazloženju Vladine odluke stoji kako će time biti sprečene povrede ugovornih obveza, prema "obnovljivcima". Shvatilo se da je prethodna godina na mrežu priključeno previše vetroelektrana i drugih, kojima država kroz prvih 14 godina rada isplaćuje sigurnu otkupnu cenu struje koju proizvedu.

Ta se otkupna cena, koja je znala biti i triput skuplja od konvencionalne struje, finansira iz obaveze svih snabdevača da kupuju njihovu energiju, kao i iz naknade koju plaćaju svi potrošači, a koja je od septembra povećana za tri puta.

"Obnovljivci" bi svoju struju trebali da prodaju na berzi električne energije, koja je i osnovana s tom namenom.

Kako neslužbeno saznaje Novi list, dosadašnja obaveza otkupa "zelene" energije je deo HEP-ove konkurencije već naterala u veliki minus.

Neslužbeno se može čuti da nekoliko njih želi da proda portfelj snabdevača potrošača strujom. Pitanje je, međutim, hoće li nakon Vladine odluke za te kompanije biti interesovanja pa je moguće da one napuste hrvatsko tržište, što bi donelo penale EU-a Hrvatskoj zbog nestanka liberalizacije, u iznosu od desetak hiljada evra dnevno.

Najnovija je odluka iznenadila alternativne snabdevače koji su dolaskom u Hrvatsku pre nekoliko godina, potrošačima doneli i do 30 odsto jeftiniju struju, čemu se onda morao prilagoditi i HEP. Teret "zelene" energije, kažu, više ne mogu podnositi, za razliku od HEP-a koji ima svoju jeftinu proizvodnju struje iz hidroelektrana i svoju mrežu.

Ipak, produžavanje obaveze otkupa i HEP-u će prouzročiti minus od 200 miliona kuna u 2018. godini. HEP drži 90 odsto tržišta pa onda preuzima i toliko otkupa od "obnovljivaca", ali i drugi po redu snabdevač, RWE, navodno će u idućoj godini morati da podnese gubitak od nekoliko miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: