Radnika ni za lek: Zvali 1.200 - zaposlili 2

Jedno preduzeće u Bosni i Hercegovini suočava se sa velikim deficitom radne snage, a na poslednjem konkursu su tražili 400 radnika, a pronašli dva.

Region

Izvor: Indikator.ba

Petak, 29.12.2017.

09:45

Radnika ni za lek: Zvali 1.200 - zaposlili 2
Foto: EPA/JEFF KOWALSKY

Iako u Prevent grupaciji sistematično pristupaju izazovima obezbeđenja radne snage, suočavaju se s ogromnim teškoćama pa su tako u Visokom od potrebnih 400 radnika za proizvodnju za ford fokus uspeli da angažuju samo dva.

“Pitanju ljudskih resursa pristupamo kroz dva projekta. Jedan je iznikao iz Prevent School Automotive koja je prerasla u Takt akademiju kojom prikupljamo adekvatne kadrove iz tzv. VSS i srednjoškolskog segmenta, ali smo učestvovali i u projektima prekvalifikacije u Goraždu, Srebrenici, Travniku, i u poslednje vreme u Ključu”, izjavio je član Uprave Prevent grupe Kenan Nalbantić.

To su, kako je kazao, projekti koji su sistematski organizovani preko Grupacije kao nosioca projekta i nekih organizacija za podršku poput Švajcarske ambasade, USAID-a, UNDP-a itd.

Takođe, bili su uključeni i zavodi za zapošljavanje u različitim sredinama.

“U svakom od primera imamo i različite konkretne brojeve. U Visokom od 4.000 evidentiranih na Zavodu, kolegice iz našeg HR-a su pozivale 1.200 nezaposlenih, od kojih se samo stotinjak javilo na telefonski poziv, 40 je prošlo kroz obuku a samo njih dvoje je potpisalo ugovor o radu. Nama nedostaje još 398 radnika!”, rekao je Nalbantić.

“Nismo se na tome zaustavili. Mi smo u Visokom, Brezi, Ilijašu, Kaknju, te u Zavidovićima i drugim opštinama u okolini obišli srednje škole, razgovarali sa direktorima kako bi učenike završnih razreda (bilo je to u maju ove godine) mogli zaposliti kod nas”, kazao je on na Poslovnom forumu Privredne komore FBiH u sklopu panela posvećenog usklađivanju obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada i sprečavanja odliva kadrova.

Dodao je da je kompanija otišla toliko daleko da je za potrebe pokretanja proizvodnje u Travniku i Bugojnu organizovala sastanak sa sekretarima mesnih zajednica koji su onda išli od kuće do kuće i animirali potencijalne radnike...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: