Pandorina kutija: Šta sve Hrvatska daje IT divu?

Pre mesec Vlada Hrvatske je s IBM-om potpisala memorandum o otvaranju Kognitivnog analitički inovacionog centra (CAIC) u Hrvatskoj.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 29.12.2017.

08:41

Pandorina kutija: Šta sve Hrvatska daje IT divu?
Foto: Thinkstock

Navedenim u memorandumu definiše se "operativni model, Go-To-Market model, uključujući definiciju tržišta, generisanje potražnje i prodaje/ispunjenja, organizacioni model i upravljačku strukturu".

Pored toga, Vlada u ugovoru s IBM-om definiše da će zajednički razmotriti "finansiranje projekta". Deo domaće IT zajednice nezadovoljan je tim potezom Vlade. Iako, niti jedna kompanija nije želela poimence da istupi, kažu da su probali dobiti pojašnjenja šta tačno stvari na koje se Vlada obavezale znače, ali nisu imali uspeha, pa su se obratili medijima.

Navode kako im nije jasno zašto Vlada protežira jednu stranu kompaniju, koja je pri tome pojedinima od njih konkurencija. Domaći IT igrači posebno su iznenađeni time što se deo formulacija može tumačiti kao sklapanje partnerstva, zajedničkog ulaganja (joint-ventura) između Hrvatske i IBM-a pri čemu se država čak obavezuje brinuti o isplativosti takvog projekta, što nije uobičajen potez niti u jednoj industriji.

U IBM-u nisu želeli komentarisati zašto novi ugovor s Vladom ide u toliko detalje. Umesto toga pohvalili su ulogu Vlade.

"IBM pozdravlja inicijativu u Hrvatskoj, jer verujemo da će kognitivne tehnologije pomoći organizacijama u inovacijama, novim modelima poslovanja, otvaranju novih tržišta i globalnom natecanju", poručuju iz IBM-a.

Pojašnjenje zašto je novi ugovor s IBM-om toliko detaljan po pitanju sprovođenja i finansijske konstrukcije nisu dobili ni iz Vlade. Iz Vlade su za portal potvrdili da su na sednici doneli sve zaključke u tekstu "Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Hrvatske i IBM Hrvatska d.o.o.".

Odbijaju pomisao da su se na taj način na nešto obavezali. Pojašnjavaju kako memorandum ima deo u kojem se odriču svih obveza. Vlada naglašava da je ugovorom definisana tek "platforma za međusobne razgovore usmerene na moguće otvaranje Kognitivnog analitičkog inovacionog centra u Hrvatskoj".

Kada je objavljeno da je Hrvatska u trci za dovođenje IBM-a pobedila Slovačku i Sloveniju, navedeno je da su im ponudili bolje uslove za ulaganje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: