Kraj trgovanja: Akcije Agrokora bezvredni papiri?

Trgovanje akcijama kompanija iz sastava Agrokora obustavljeno je danas nakon objave nacrta strukture nagodbe poverilaca Agrokora.

Region

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 21.12.2017.

14:15

Kraj trgovanja: Akcije Agrokora bezvredni papiri?
Foto: Thinkstock

Takva odluka je sasvim očekivana budući da je vanredna uprava Agrokora i Privremeno veće poverilaca u sredu objavilo da se predviđa da će poverioci postati 100-postotni vlasnici koncerna i kompanija iz njegovog sastava, čime će postojeći deoničari ostati bez svojih udela.

Među njima su i neki penzijski fondovi, ali i niz drugih ulagača.

Čudno je, međutim, kako su te odluke Zagrebačke beze o obustavi trgovanja objašnjene u rešenjima koja su jutros objavljena, dakle dan nakon što je vanredna Uprava Agrokora i zvanično prezentovala nacrt strukture nagodbe s poveriocima, piše Jutarnji list.

Šefica Berze Ivana Gažić se u tim rešenjima, naime, najpre poziva na novinarski članak objavljen na portalu Index.hr, a potom konstatuje da je na internet stranici www.agrokor.hr “uočila članak pod nazivom ‘Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora podržalo nacrt strukture nagodbe’ u kojem je sadržana informacija da je na sednici Privremenog veća poverilaca Agrokora podržan od strane poverilaca nacrt strukture nagodbe predstavljen od strane savetnika vanredne uprave i vanrednog poverenika Agrokora prema kojem bi poverioci postali novi 100-postotni vlasnici i preuzeli punu operativnu kontrolu nad sistemom Agrokor.”

Dakle, nakon što je uočila dva članka (!?), šefica Zagrebačke berze je jutros zaključila kako je dobila informaciju “za koju je razumno očekivati da u značajnoj meri može uticati na cenu deonica”, pa je stoga nastala “situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagače na način da se trgovina predmetnim deonicama obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i tačno informisana o navedenim okolnostima”.

Što bi bilo, pitamo se, da šefica berze te članke nije 'uočila'? Trgovanje bi se odvijalo kao i dosad?

Kako su na Berzi ipak pročitali neke članke, trgovina deonicama Agrokorovih kompanija biće obustavlja do objave informacija “o okolnostima vezanim za nacrt strukture nagodbe poverilaca, čime bi javnost bila potpuno i tačno informisana o navedenim okolnostima, što je prema oceni Berze dovoljno razdoblje da se steknu uslovi za fer i pravično trgovanje jer se može pretpostaviti da će svi ulagači raspolagati informacijama potrebnim za donošenje investicionih odluka”.

Akcijama Agrokorovih kompnija se počelo trgovati početkom novembra, nakon šestomesečne pauze, nakon što je to naložila Hanfa. Ona je zaključila kako su se tada stekli uslovi za nastavak trgovine budući da je ispunjen uslov objave godišnjeg izvještaja za 2016. godinu te prvog tromesečja za 2017. godinu.

Deonicama Agrokorovih kompanija, a među njima su najzanimljivije bile Jamnica i Ledo, prestalo se po nalogu Hanfe prvi put trgovati na Zagrebačkoj berzi u maju, nakon što je vanredna uprava zajedno sa savetnicima objavila kako je utvrđeno da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u izveštajima grupe, te mole da se na njih ne oslanja.

Do tog trenutka, a otkako je na videlo izbila finansijska kriza koncerna u martu, vrednost deonica kompanija izlistanih na berzi - Jamnica, Ledo, Belje, Zvijezda, PIK Vrbovec, Vupik - dramatično je pala. Prema pregledu trgovanja u prvih šest meseci ove godine koji je objavila Zagrebačka berza, cena deonice Leda je u tom razdoblju potonula neverovatnih 67,7 odsto (tom se deonicom i najviše trgovalo), a Belja za 65 odsto. Vrednost deonice Jamnice, Vupika i Zvijezde strmoglavila se za oko 60 odsto. Promet na berzi u martu bio je čak 600 miliona kuna, a u aprilu je takođe bio veliki, u iznosu od 435 miliona kuna. Gubici ulagača, očito, bili su enormni pre nego što je trgovina obustavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: