Zgroženi: Od Nove godine radikalne promene

Minimalni pomaci cene koji se uvode na Zagrebačkoj berzi prvog radnog dana 2018. dodatno će smanjiti promet, ocenila je brokerska zajednica.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

12:33

Zgroženi: Od Nove godine radikalne promene
Foto: Thinkstock

Brokerske kuće počele su svoje klijente da obaveštavaju da od 2. januara više neće moći da povise cenu prilikom zadavanja naloga za kupovinu za najmanje jednu lipu, već će sada za svaku deonicu postojati minimalan iznos za koji će moći da se povisi cena.

Pomak cene propisuje delegirana uredba Evropske komisije, a Zagrebačka berza samo sprovodi tu odluku koja proizlazi iz evropske direktive o finansijskim tržištima MiFID II.

Minimalan pomak računa se na temelju prosečnog dnevnog prometa i kategorija likvidnosti. Za računicu za pojedinu deonicu zaduženo je Evropsko nadzorno teelo za vrednosne papire i tržišta kapitala (ESMA), a režim pomaka cene za deonice koji će vrediti od 2. januara biće na snazi do 31. marta 2019. godine.

Naime, proračun se sprovodi jednom godišnje, a rezultati se objavljuju do 1. marta svake sledeće godine pa se primenjuju od 1. aprila.

Što se tiče najlikvidnijih deonica na domaćem tržištu, za deonicu Hrvatskog telekoma ulagači će morati da ponude najmanje 50 lipa više od prvog najvišeg naloga, za Valamar Rivieru 10 lipa, a za povlašćeni Adris jednu kunu.

Jurica Jednačak, predsednik Udruženja za poslovanje i posredovanje na finansijskim tržištima pri HGK tvrdi kako brokeri očekuju da će krajem ove i početkom sledeće godine primiti niz pitanja investitora te da će biti potrebno određeno vreme da se svi prilagode novim okolnostima.

“Većina brokerskih kuća će poslati neku vrstu informacija svojim klijentima, a trenutno je najvažnija informacija da će Zagrebačka berza nakon završetka trgovanja 29. decembra, povući sve otvorene naloge”, ističe Jednačak.

S obzirom na trenutnu razliku između cena u ponudi i potražnji deonica na Zagrebačkoj burzi, ne očekuje neko dramatično povećanje.

“Što se tiče volumena trgovanja, očekujem smanjenje barem u početku 2018. godine”, dodao je Jednačak.

Što se tiče uticaja na likvidnost, Ivana Gažić, predsednica Uprave ZSE, kaže kako je u ovom trenutku teško reći hoće li ga biti.

“Prema našem saznanju, mi smo jedina berza u okruženju koja je javno obavestila o sprovođenju te odluke, ali sigurno će isto uskoro učiniti i ostale evropske berze”, tvrdi Gažić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: