Najveći veb-trgovac regije rešio - Pej-palu zbogom

Ekupi, najveća internet-trgovina u jadranskoj regiji, planira da konkuriše Pej-palu vlastitim elektronskim novčanikom.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

10:39

Najveći veb-trgovac regije rešio - Pej-palu zbogom
Foto: Thinkstock

Članica najvećeg igrača u IT-u u Hrvatskoj i regiji M SAN grupe te najveći hrvatski veb-trgovac tako se planira uključiti u veliku fintek trku koja će započeti 13. januara iduće godine, kad na snagu stupi PSD2 direktiva EU.

Tada će u Hrvatsku slobodno moći ući platni servisi Applea, Googlea, Facebooka, Amazona, Alibabe i eBaya, a posebno se velik interes očekuje od ponude mikrotranskacijskih usluga turistima.

Plamenko Barišić, predsednik Uprave King ICT-a izjavio je da je cilj Ekupi ponuditi jako domaće rešenje za mikroplaćanja. U Hrvatskoj već postoji nekoliko fintek igrača koji grade tržišne pozicije, poput myPOS-a, AgentCASH-a, Abita, Trilixa i Infobipa. M SAN grupa to radi kroz kompniju Corvus Info koja nudi uslugu CorvusPay i sarađuje s Ekupi.

“Ekupi ima dobru tržišnu poziciju da ponudi vlastitu uslugu digitalnog novčanika. Zato ni ne nudi više mogućnost plaćanja preko PayPala što je pre imao, nego smo razvili dobre odnose sa svim kartičarima i jedini ponudili mogućnost plaćanja na rate preko kartica te želimo to ponuditi i drugim igračima na tržištu”, kaže Barišić. Ekupi ima više od 310.000 kupaca.

Mesečno beleži 1,8 miliona posetilaca i ima 750.000 pretplatnika njuzletera. Lane je kompnija generisala promet od 187 miliona kuna, a idućih godine cilja da poraste na 700-800 miliona. Izuzmemo li banke i velike globalne trgovce, potencijalno najveći konkurent M SAN-u na lokalnom tržištu dosad je bio mStart, IT i fintech kompnija Agrokora, koji je prvi u Hrvatskoj razvio nezavisni sistem koji obrađuje sve platne transakcije za Konzum.

Na pitanje zanima li King ICT akvizicija takve kompnije, Barišić je sa smeškom odbacio tu mogućnost. “U Hrvatskoj se trenutno na drugim područjima u IT-u događaju mnogo zanimljivije priče o mogućim preuzimanjima, a u slučaju mStarta i Agrokora svi zapravo budno pratimo razvoj situacije s obzirom na to da proces sanacije još traje”, kaže Barišić.

Inače, Evropska komisija insistira na tome da sve članice srednom januara kroz PSD2 ukinu monopol banaka u platnom prometu. To neće moći sprečiti ni banke ni HNB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: