Hrvati na udaru: Od kada ste ušli u EU...

Hrvatska mora nastaviti s reformama kako bi promenila strukturu svoje privrede i kako bi izbegla rizik niskog rasta.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 10.12.2017.

11:33

Hrvati na udaru: Od kada ste ušli u EU...
Foto: Thinkstock

Neophodno je i da smanji zaostajanja za drugim novim članicama Evropske unije, upozorila je zvaničnica Svetske banke.

Elizabeta Capaneli, menadžerka Svetske banke za Hrvatsku, takođe je pozdravila ambiciju Hrvatske da usvoji evro, ali je upozorila da će taj put biti zahtevan.

"Hrvatska je snažno eurizovana zemlja i ulazak u eurozonu će joj koristiti, ali ne pre nego što privreda zemlje postane otpornija što će se učiniti sprovođenjem odlučnih reformi", rekla je Capaneli.

Hrvatski premijer Andrej Plenković krajem oktobra objavio je da je cilj uvesti evro u u roku od sedam do osam godina.

Capaneli je ocenila da je reformistički zamah popustio otkako se Hrvatska 2013. pridružila Evropskoj uniji.

"Zamah je uglavnom izgubljen. Hrvatska je snažno zavisna od turizma i ima vrlo veliki i neučinkovit javni sektor. Privatni sektor je malen i nedovoljno dinamičan. Reforme su potrebne i za bolje izglede rasta", rekla je.

"Privatni sektor još je opterećen visokim porezima i raznim parafiskalnim nametima. Ima mnogo neizvesnosti u radu pravosudnog sistema, radna produktivnost je dosta niska, treba rešiti i problem zdravstvenog i penzionog sistema koji stvaraju gubitke. Promene korak po korak nisu dovoljne", rekla je Capaneli.

Brojke pokazuju dobre fiskalne rezultate u poslednje dve godine, ali još nedostaje velika akcija prema smanjenju javne potrošnje.

Capaneli je pozdravila obećanje vlade da će se u 2018. ozbiljno baviti privrednim reformama.

"Postoji svest među glavnim kreatorima politika o tome što treba učiniti. Pitanje je ko će i kada to i pokrenuti", rekla je Capaneli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: