Nerešeno pitanje sa Srbijom, gas preko Mađarske

Uprave BH-Gasa i mađarskog transportera FGSZ-a potpisale su aneks ugovora o transportu prirodnog gasa preko Mađarske za 2018. godinu.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Uzimajući u obzir da je u proteklim danima produžen ugovor sa ruskim isporučiocem Gasprom Exportom za 2018. godinu i potpisanim aneksom sa mađarskim transporterom osigurane su potrebne količine i transport gasa, te ostaje još nerešeno pitanje ugovora o transportu prirodnog gasa preko Republike Srbije.

Ugovor je potpisan na sastanku u Budimpešti, u sedištu FGSZ-a.

"Potpis aneksa rezultat je napora koje je BH-Gas uložio u proteklih šest meseci u kontekstu da uslovi i odredbe transporta ostanu na istom cenovnom nivou kao u ovoj godini", saopšteno je iz ove kompanije.

To znači da je sa aspekta dnevnih potreba BH-Gasu na raspolaganje transportni kapacitet od 1,5 miliona Sm3, što je dovoljno za dnevne potrebe potrošača u FBiH, a u kalkulaciji cene koštanja ovaj kalkulativni element će biti nepromenjen u 2018. godini i to su dve najbitnije odrednice ovog aneksa.

BH-Gas, kako se navodi u saopštenju, u proteklih godinu dana uložio je ogromne napore u osiguranju količina i transporta prirodnog gasa i oni su rezultirali pozitivnim ishodom sa Gaspromom i FGSZ-om, dok je dogovor sa Srbijagasom uslovljen nekim drugim nekomercijalnim elementima, kao što je npr. uvođenje operatora u Republici Srpskoj koji može ograničavati količine gasa za potrebe Federacije BiH.

BH-Gas je u svojim komentarima predloženog zakona o gasu na državnom nivou naglasio da prejudiciranje zakonskih rešenja ili neadekvatna zakonska rešenja mogu dovesti potrošače u FBiH u nezavidan položaj sa aspekta dnevnih količina i cena transporta.

"BH-Gas još nema naznaka o konačnom ishodu uzajamno dostavljenih predloga između BH-Gasa i Srbijagasa, ali se nadamo da će uz podršku nadležnih institucija i ovo pitanje biti rešeno za dobrobit svih potrošača ovog energenta, ali i u cilju osiguranja zaštite okoline", navodi u saopštenju direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

Vesti

strana 1 od 66 idi na stranu