Svet trese groznica, CG omogućila prva na Balkanu

Podgorica -- Kompanija "Strateks" Nila Emilfarba omogućila je klijentima u Crnoj Gori plaćanje usluga i proizvoda kriptovalutom bitkoin.

Izvor: Nezavisne novine
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Tako je postala prva kompanija na Balkanu koja je prihvatila digitalni novac kao validno platežno sredstvo.

Već od ove nedelje moguće je plaćati u budvanskom "Dakli hotelu", restoranu i marini, ali i kupiti nekretninu u luksuznim kompleksima kompanije "Dakli gardens" na Zavali u Budvi i "Dakli rezidens" nadomak Starog grada u Budvi.

"Plaćanje se vrši putem neke od zvaničnih aplikacija i novac koji je predmet transakcije se automatski konvertuje u evre. Prema zvaničnim podacima, u svetu je aktivno samo 10.000 ovakvih platnih mesta, dok prema zvaničnom sajtu: cionmap.org na celom Balkanu, osim projekata pod okriljem `Strateksa`, postoji još možda samo jedno platno mesto", saopšteno je iz "Strateksa".

Bitkoin, koji ne postoji u fizičkom obliku, premašio je vrednost od 15.000 dolara za jedan novčić, a cena varira i zavisi od potražnje.

Ideju bitkoina razvio je Satoši Nakamoto još 2008. godine, kada je objavio dokument u kojem je pojasnio kako će virtuelna valuta funkcionisati.

Tada je ustanovljeno da će se stvarati pomoću specijalnog kompjuterskog softvera i razmenjivati direktno među korisnicima, bez prisustva treće strane.

Reč je o decentralizovanom sistemu koji ne može da kontroliše jedna osoba, uključujući čak i njegovog tvorca. Valuta nije oslonjena na banke i njome navodno ne upravlja nijedna država, osoba ili grupa.

Bitkoin je programiran da se ne može duplirati, što znači da jedan nije moguće potrošiti dva puta. Postoji u elektronskom obliku i čuva se u takozvanim "novčanicima".

Prema podacima portala "Koindesk" za 2016. godinu, broj bitkoin novčanika se udvostručio i iznosi 12,77 miliona.

Vesti

strana 1 od 66 idi na stranu