I CG deli radne dozvole, čeka vas posao u sezoni

Podgorica -- Vlada Crne Gore utvrdila je godišnju kvotu za 2018. u ukupnom broju od 18.185 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, pišu Dnevne novine.

Izvor: cdm.me
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iz ukupno utvrđenog broja raspoređeno je 13.185 dozvola, za zapošljavanje stranaca 8.310 , sezonsko zapošljavanje stranaca 3.547 i pružanje ugovorenih usluga stranaca 1.328 dozvola.

Izdvojeno je 5.000 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, u takozvanoj rezervi, koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja može dodatno rasporediti za pojedine namene u skladu sa potrebama tržišta rada, a na zahtev Zavoda za zapošljavanje.

Vlada je izašla u susret zahtevima poslovne zajednice i njihovim iskazanim potrebama za zapošljavanjem strane radne snage, sagledavši stanje i kretanje na domaćem tržištu radne snage i iskorišćenost kvote od 76 odsto za prvih devet meseci tekuće godine.

Izdvojeno je 5.000 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, u takozvanoj rezervi, koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja može dodatno rasporediti za pojedine namene u skladu sa potrebama tržišta rada, a na zahtev Zavoda.

Podsetimo, Ministarstvo rada i penzionog sistema Hrvatske predlažilo je da se naredne godine izda 29.000 radnih dozvola za strance.

Vesti

strana 1 od 66 idi na stranu