"Para više nego peska u Sahari, ali ex SFRJ..."

Predsednik Uprave Atlantika Emil Tedeski poručio je da ima beskrajno mnogo slobodnog kapitala ali nedostaje želja vlasnika kompanija za njihovom transformacijom

Region

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 07.12.2017.

09:31

Foto: Tanjug, arhiva

Tedeski je naglasio da je danas slobodnog novca i kapitala više “nego peska u Sahari”, ali da nedostaje želja da se kompanije transformišu iz “'one man showa”.

"Kompanija nije kraljevstvo koje se nasleđuje, već živi organizam i najveća hrabrost i benefit jeste u kompaniju dovesti ljude koji znaju više od vas samih", poručio je predsednik Uprave Atlantik grupe.

Kako se slikovito izrazio, ekonomija u Hrvatskoj te na području bivše Jugoslavije funkcioniše kao ona grupe TNT, u smislu “ideje su naše, a pare su vaše”, ali to ne može funkcionisati ili može tek neko vreme.

"Naše preduzetništvo konceptualno ne podnosi, čast izuzecima, da bilo ko nezavisan ulazi u knjige i gleda tokove kompanije, i zbog toga je venture capital industrija u Hrvatskoj na vrlo niskim nivoima”, smatra.

Iako u Hrvatskoj zasigurno ima dobrih kompanija, napominje Tedeski, upitno je koliko su osnivači tih kompanija spremni u svom razvoju prepustiti druge ulagače i finansijske institucije, u onom trenutku kada su iskoristili sav potencijal kroz dužničko finansiranje. Kaže da je prirodno da u razvoju svake kompanije vlasnik želi ostati u maksimalnoj kontroli, ali da je pitanje koliko je to suštinski mudro. Poručuje da poteze treba vući najbolje onda kad ste najjači.

"Kad si slab, finansijska zajednica nije prijatelj već morski pas. Nema tu prijateljstva (...) postoji interes", kaže Tedeski.

Smatra da dobijanje dodatnog nadzora u kompaniji ne predstavlja kraj sveta, već naprotiv, benefit za vlasnike i blagodat za menadžment, s obzirom na to da to podiže rejting kompaniji, odnosno smanjuje cenu kapitala i pridonosi konkurentnosti.

Tedeski je naveo dobra iskustva poslovanja s EBRD-om, pritom kazavši da se on ponaša komercijalno, a s druge strane izuzetno razvojno te u slučaju nedostatka razvojne komponente smatra da se praktično ne može ni konkurisati ni za jedan od instrumenata koje ta banka nudi.

S druge strane naveo je Agrokor kao primer neodgovornog vodstva.

"Agrokor je najveća tragedija hrvatskog društva nakon rata jer tamo nije bilo odgovornosti lidera. Ostaviti devastiranu kompaniju, dobavljače, finansijsku zajednicu, devastirane lokalne sredine, gde je Agrokor vrlo često bio skoro pa jedini poslodavac - to se zove neodgovornost vodstva. Kada se to svede na čitav niz manjih kompanija, videćete da je to nešto što je eminentno našem podneblju", smatra Tedeski.

Po njemu, Atlantik grupa je često bila pionir u smislu korišćenja određenih instrumenata finansiranja, pri čemu je podsetio i na kupovinu poslovanja Cedevite od Plive, gde su između ostalog koristili i equity kapital nemačke razvojne banke, kao i instrument 'mezzanine' finansiranja.

Kako je naveo, Atlantik grupa je dosad provela više od 40 akvizicija, a osim Cedevite, drugi slučaj kada su kupovali kompaniju veću od same grupacije je onaj Droge Kolinske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: