Stopiran veliki hrvatski projekat: Neko se krije

Kompanija Lipov Gaj iz Zagreba, podnela je žalbu na dokumentaciju za nadzor nad izgradnjom mosta Kopno - Pelješac s pristupnim putevima.

Region

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2017.

17:31

Stopiran veliki hrvatski projekat: Neko se krije
Foto: Thinkstock

Ova kompanija je registrovana za Savetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem,

Na taj način je, do odluke Državne komisije za kontrolu javne nabave o žalbi, zaustavljen proces izbora kompanije za nadzor radova, a bez koje ne mogu početi radovi na ovom kapitalnom projektu. Procenjena vrednost radova je 53,5 miliona kuna.

To je već drugi put da je zaustavljen ovaj konkurs, nakon što se još ranije na konkursnu dokumentaciju žalila španska kompanija IDP.

Njihovu žalbu DKOM je delimično usvojio pa je investitor Hrvatske ceste 24. novembra objavio izmenjenu konkursnu dokumentaciju s rokom za podnošenje ponuda do 21. decembra ove godine.

Nakon što je objavljena žalba, u građevinskim krugovima je nastalo veliko čuđenje jer kompanija Lipov Gaj nije poznata kao kompanija koja se bavi ovim poslovima.

Odmah se pojavila i špekulacija da je žalba podneta u ime neke velike kompanije koja želi da kupiti vreme i na neko vreme zaustavi konkurs.

Ivan Mandić, vlasnik kompanije Lipov Gaj, to oštro demantuje.

“Zanima nas ovaj posao i imamo partnere s kojima želimo da radimo. Svestan sam da će se oko ovoga dići prašina, ali mi ni za koga ne radimo. To je sve što vam mogu reći jer mi zakon ne dozvoljava bilo kakve komentare dok traje žalbeni postupak”, kazao je Mandić.

Prema dostupnim informacijama, u žalbi Lipov Gaj se tvrdi kako je rok za dostavu ponuda trebao da bude 21. 12. u ponoć, a ne u 10 sati ujutru kako stoji u dokumentaciji. Nadalje, navodi se da dokumentacija nije precizna jer su u njoj dve stavke koje opisuju isto traženje pa nije jasno koji je tačan. Takođe se prigovara kako je Hrvatskim cestama trebalo tek osam dana nakon što je DKOM objavio rešenje o prvoj žalbi da objavi izmenjeni tekst konkursa, a ne već nakon dva dana kako je učinjeno.

Prema navodima u sudskom registru, kompanija Lipov Gaj je osnovana u novembru 2016. godine s temeljnim kapitalom od 10 kuna. Prema dostupnim podacima, prošle godine je imala prihod od nula kuna.

Svi ovi podaci naše sagovornike su podsetili na slučaj malo poznate kompanije Snaga vjetra iz Splita koja je prošle godine žalbom na nekoliko meseci zaustavila sprovođenje konkursa za izbor izvođača radova Pelješkog mosta. I tada se u građevinskim krugovima sumnjalo kako iza žalbe zapravo stoji neka velika građevinska kompanija.

Zbog ovih žalbi Hrvatske ceste ove godine neće uspeti da izaberu kompaniju za nadzor radova na mostu Pelješac. Konkurs je raspisan još 29. septembra, a rok za predaju ponuda je bio 30. oktobar, ali sad je sve prolongirano. Nakon što ponude za nadzor radova na Pelješkom mostu konačno budu otvorene, sledi njihova evaluacija u Hrvatskim cestama, a to će potrajati najmanje mesec dana. Nakon toga treba očekivati nove žalbe, a DKOM-u treba oko dva meseca za njihovo rešavanje, stoga bi ugovor s nadzornikom radova na mostu mogao biti potpisan tek negde u martu ili aprilu sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: