"Šupe nedostojne života, a cena 300 EUR"

Iznajmiti pristojan stan u glavnom gradu Hrvatske i to po pristojnoj ceni postala je nemoguća misija.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2017.

15:32

Foto: Thinkstock

“To su šupe nedostojne života. Potražnja je velika, a ponuda mala, pa garsonjere od 25 kvadrata, u lošem stanju, koštaju po 300 evra mesečno”, navode Zagrepčani podstanari za Novi list.

"Kad sam pre četiri godine iznajmljivala svoj mali stan na Trešnjevci, 30 kvadrata, nakon objave oglasa zvalo me dvadesetak ljudi. Pre nekoliko nedelja, objavila sam ponovo oglas, i ostala u šoku, jer me samo prvog dana zvalo, bez preterivanja, stotinjak ljudi. Mnogi su bili spremni platiti i više od onoga što sam tražila, za šest meseci unapred, i što mi je bio najveći šok, bez da stan uopšte pogledaju!", ispričala je jedna Zagrepčanka koja je stan iznajmila prvoga dana objave oglasa.

"Studentica koja ga je unajmila mi je rekla da ga uzima odmah, bez gledanja. Požalila mi se da je potražnja tolika da vlasnici stanova odjednom na razgledanje stana pozivaju desetak ljudi i zatim ih puštaju da licitiraju."

U širem centru Zagreba više skoro da i nema stanova za dugoročni najam - sve je otišlo u "apartmanizaciju" za iznajmljivanje turistima, kojih je u gradu sve više.

To je sa sobom povuklo porast cena mesečnog najma, i to za nekvalitetne stanove, koje nisu 'pojeli' apartmani, dok je bolje stanove s pristojnom mesečnom najamninom moguće pronaći samo na periferiji grada.

Iznajmiti stan od četrdesetak kvadrata turistima, po ceni od 40-50 evra dnevno, znači dobit oko 400 evra za samo deset dana, koliko bi u slučaju najma bila zarada za ceo mesec.

Student iz Osijeka potvrdio je da se, tražeći stan u Zagrebu, svega nagledao. U ponudi su ostali, kaže, samo loši stanovi.

"To su šupe nedostojne života. Potražnja je velika, a ponuda mala, pa garsonjere od 25 kvadrata, u lošem stanju, koštaju po 300 evra za mesec", ističe student.

Koliko iznosi prosečan dnevni najam apartmana u Zagrebu odnosno koliki je ukupan prihod privatnih iznajmljivača, podatak je kojim, nažalost, niko ne raspolaže - ni Turistička zajednica Zagreba niti HGK, piše Novi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: