Rod potpuno podbacio, proizvodnja pred gašenjem

Proizvodnja heljde na području opštine Bosanski Petrovac nalazi se pred gašenjem nakon što je rod ove godine potpuno podbacio usled loših vremenskih prilika.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2017.

09:35

Rod potpuno podbacio, proizvodnja pred gašenjem
Foto: Thinkstock

Istovremeno, proizvođači su ostali bez pomoći nadležnih institucija.

Na području te opštine više od 100 hektara zasejano je tom poljoprivrednom kulturom što čini petinu proizvodnje na području cele BiH.

Prema rečima Nisveta Balića, predsednika Zemljoradničke zadruge "Žuti klas", oko sedamdeset odsto ovogodišnjeg roda heljde uništio je led, dok je ostatak stradao tokom katastrofalne suše.

"Žetve ove godine praktično nije ni bilo, tako da su proizvođači na velikom gubitku. Obraćali smo se opštinskim i kantonalnim vlastima, ali kažu kako niko od njih nije nadležan da nam nadoknadi štetu", kaže Balić, ističući kako je zbog svega upitna setva za narednu godinu.

Dodaje kako su u proteklim godinama tražili da proizvodnja heljde bude posebno subvencionisana, ali bez rezultata.

Prema rečima Dragane Manojlović iz Opštinske službe za poljoprivredu u Bosanskom Petrovcu, sredstva koja ova opština izdvaja za poljoprivredu su vrlo skromna i ove godine iznose 35.000 maraka, dok sredstva za nadoknadu štete poljoprivrednim proizvođačima uopšte nisu predviđena.

Inače, područje Bosanskog Petrovca ima dugu tradiciju uzgoja heljde, a brašno od ove žitarice je pet puta skuplje od pšeničnog brašna. Nutricionisti ističu lekovita svojstva heljde u lečenju bolesti krvotoka, reume, dijabetesa i stomačnih oboljenja, a sem zrna koristi se i stabljika ove žitarice za spravljanje čajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: