Koka-Kola kupuje od komšija - fokus na alkoholu

Kompanija Koka-Kola planira da kupi banjalučko preduzeće "MB Impex", koje se bavi proizvodnjom voćnih rakija i likera, kao i žestokih alkoholnih pića.

Region

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

19:36

Koka-Kola kupuje od komšija - fokus na alkoholu
Foto: Getty images

Kako pišu Nezavisne novine, plan o kupovini i preuzimanju je obelodanjen na internet-stranici Konkurencijskog saveta BiH, kom je prijavljena koncentracija, što je obaveza po Zakonu o zaštiti konkurencije.

Koncentracija nastaje promenom kontrole ili udruživanjem preduzeća, a zabranjena je u slučaju da narušava tržišnu konkurenciju.

Prijava koncentracije je stigla savetu sredinom jula ove godine, a prema njoj preduzeće iz Banjaluke bi postalo deo kompanije Koka-Kola HBC iz Srbije, koja ima licencu za punjenje, distribuciju i prodaju pojedinih proizvoda ovog velikog brenda.

Prema podacima iz prijave koncentracije, ona će imati uticaj u okviru tržišta alkoholnih pića, tačnije voćnih likera, brendija i aperitiva na području Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Konkurencijski savet BiH je zbog toga pozvao sve zainteresovane privredne subjekte koji deluju na tržištu alkoholnih pića da dostave pisane primedbe i mišljenja.

Koka-Kola HBC, inače, posluje na području koje se prostire od Irske na zapadu do pacifičke obale Rusije na istoku, od Arktičkog kruga na severu do tropskog područja Nigerije na jugu. To je druga najveća punionica Koka-Kolinihi proizvoda na svetu. Snabdeva pićem više od 580 miliona ljudi u 28 zemalja na tri kontinenta.

Nezavisne novine navode da iz "MB Impexa" nisu uspeli da dobiju više informacija o ovom udruživanju jer su, kako im je rečeno u telefonskom pozivu, svi rukovodioci na poslovnom putu.

U pitanju je firma osnovana 1996. godine koja prema podacima iz Privrednog registra RS zapošljava 39 radnika, a proizvode izvozi u 13 zemalja sveta. Poseduje vlastite voćnjake i proizvodni prostor sa godišnjom proizvodnjom od oko 500.000 litara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: