Probijena dva tunela, niče i 20 mostova

Radovi vredni 147,9 miliona evra izvedeni su na prioritetnoj deonici auto-puta Bar-Boljare od početka godine, za šta je utrošeno 81,89 odsto planiranog budžeta.

Region

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

12:07

Probijena dva tunela, niče i 20 mostova
Foto: Thinkstock

To pokazuju poslednji podaci Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore.

U ovom resoru očekuju da im do kraja godine kineska kompanija CRBC ispostavi još jedan zahtev za isplatu sredstava, vredan 35 miliona evra, čime će planirani ovogodišnji budžet za radove na auto-putu biti stoprocentno realizovan.

“Od početka godine pa do kraja oktobra izvedeno je i plaćeno radova u vrednosti 127.193.281 evra. U obradi je i 14 situacija na iznos od 20.713.009 evra, što znači da je u ovoj godini izvedeno-plaćeno radova u iznosu od 147.906.291 evra ili 81,89 odsto planiranog budžeta za ovu godinu”, navodi se u podacima u koje su Dnevne novine imale uvid.

Za realizaciju izgradnje deonice Smokovac-Mateševo do sada je izdato ukupno 26 građevinskih dozvola, od čega 17 za izvođenje građevinskih radova, a devet za radove na odlagalištima viška materijala iz iskopa.

“Glavni radovi se odvijaju na 95 odsto trase. Od ukupno 16 tunela radovi na iskopu, primarnoj podgradi i sekundarnoj oblozi se izvode na 15 tunela. Zaključno sa polovinom novembra, izvršen je iskop tunela i primarna podgrada u dužini većoj od 21 kilometar, što je više od 60 odsto ukupne dužine iskopa svih tunela”, dodaje se u podacima Ministarstva. Radovi na potpunom probijanju završeni su na dva tunela Jabučki krš i Klopot i jedne cevi tunela Vilac. Do kraja ove godine očekuje se i proboj tunela Mrke i druge cevi tunela Vilac.

Na samoj trasi auto-puta, bez priključnih rampi, petlji i nadvožnjaka, planirana je gradnja 20 mostova, ukupne dužine 6.122 kilometara.

Radovi se trenutno izvode na 11 mostova, različitog intenziteta. Na jednom od najzahtevnijih objekata, mostu Moračica, radi se u skladu sa planiranom dinamikom izvođača. U ovom trenutku su završeni radovi na betoniraju svih stubova mosta Moračica i u toku su radovi na pripremi izgradnje rasponske konstrukcije. Ukupno na svim mostovima izvedeno je 37 odsto radova.

Do sada je izvedeno oko 20 odsto radova na otvorenoj trasi, 30 odsto na usecima, 25 odsto na nasipima i 15 odsto radova na potpornim zidovima.

Podaci Ministarstva pokazuju da je do sada izdato 97 saglasnosti za angažovanje podizvođača od kojih je 80 kompanija iz Crne Gore. Na auto-putu je trenutno zaposlen 3.191 radnik, od čega domaćih 1.221.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: