Ovo je prokletstvo hrvatskog turizma: Spremite se

Hrvatski turizam čekaju još samo dve-tri ovako dobre sezone i potrebna je priprema da bi se slabije sezone što bezbolnije prebrodile.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Ponedeljak, 27.11.2017.

12:18

Ovo je prokletstvo hrvatskog turizma: Spremite se
Foto: Thinkstock

Prvi čovek umaškog Istraturista i predsednik Udruženja poslodavaca u hotelijerstvu Ronald Korotaj kaže i da su svi oni koji veruju u 10 narednih dobrih sezona preveliki optimisti.

"Po meni, možemo računati na još dve-tri ovako dobre, stabilne sezone. Ciklusi uspona i padova prirodni su u turizmu. Ne možete biti otkriće i hit 10 godina zaredom. Konkurencija ne stoji, Turska se već vraća. Nije vezana propisima EU, ne zanima je zove li se nešto podsticaj ili potpora, država spremno i izdašno staje iza turizma da bi vratila goste. I vraća ih. U svetu se svaki dan otvori 10 novih hotela i mi se moramo pripremati kako bismo slabije sezone što bezbolnije prebrodili", zaključuje on.

Jedna od težih tema za turizam jeste PDV od čak 25 odsto, a potpredsednica Martina Dalić rekla je odlučno ‘ne’ na svaku mogućnost snižavanja

"Šta mislite, zašto Španija i Italija imaju PDV od 10 odsto? Sigurno ne slučajno. Uveren sam da će korist od dizanja PDV-a za budžet biti puno manja od projekcija. Znamo da su se mnogi dovijali i našli načina kako da izbegnu toliki porez. Ne možemo biti zadovoljni situacijom. I to ne samo zato što se ne rešavaju naši problemi, nego zato što se ne koriste prilike koje naš turizam može pružiti privredi. Benefita može biti i puno više nego danas. Turizam, posebno hotelijerstvo, može biti puno jača poluga za razvoj poljoprivrede i drugih grana", istakao je on.

Na pitanje da li bi se lakše izborili za bolje uslove da turizmu ide slabije i da li rekordi dođu kao slatko prokletstvo, Korotaj kaže:

"Iako, naše je najveće prokletstvo, kad već koristimo tu reč, što imamo Ministarstvo turizma koje nema poluge za rešavanje ključnih pitanja. Ono nam treba, ali ministar turizma morao bi biti i potpredsednik Vlade jer se mnogi suštinski problemi za turizam rešavaju u drugim resorima."

On ističe i da ako uz velika ulaganja, koja su, kako kaže, navodno čak 800 miliona evra, broj noćenja i prihodi od turizma rastu istim tempom, znači da su te investicije zapravo otišle u vetar.

"Oni koji su ulagali u svoje su sobe, koje su lani izdavali po sto evra, ove sezone možda prodavali i po 200 evra. Ali neko je istovremeno svoje kapacitete davao ispod cene. Investicije ukupno gledano nisu donele povećanje prihoda", objašnjava on.

Korotaj kaže i da su svi oni koji veruju u 10 narednih dobrih sezona preveliki optimisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: