"Gde se to još plaća tunalerina? Pa nigde"

Naplata vožnje kroz tunel Sveti Ilija u Hrvatskoj trebalo bi da bude ukinuta od januara sledeće godine.

Region

Izvor: Slobodna Dalmacija

Petak, 24.11.2017.

11:10

Foto: Thinkstock

Župan Blaženko Boban se od početka mandata zalaže za besplatan prolaz tunelom kroz Biokovo kao pre svega jedan od modela pokretanja boljeg života u Imotskoj krajini i zaustavljanje iseljavanja preostalih aktivnih, mladih stanovnika.

“Po sto i jedan put sam tvrdio da je tunel razvojni projekt kako za Imotsku krajinu, tako i za Makarsko primorje, ali i ostrva. Pitao sam i stručnjake gde se to još u Hrvatskoj plaća korišćenje pristupa autputu, bez obzira je li reč o saobraćajnicama ili tunelima. Njihov odgovor glasio je - nigde. Pa zašto bi ponajprije Imoćani i Makarani trebali to plaćati?”, kazao je Boban.

Cena tunelarine sada se kreće od 12 kuna u jednom smeru za motocikle, preko 20 kuna za automobile, do 45 kuna za veće kamione i autobuse.

Budući da veliki broj imotskih preduzetnika, posebno građevinara kod kojih nakon totalnog kraha velikih kompanija radi najviše ljudi, pogotovo mladih željnih posla, a gradilišta su im u Makarskom primorju i na ostrvima, ne treba ni govoriti koliko će uštedeti najavljenim ukidanjem plaćanja.

Neke procene govore da je reč o pola miliona kuna godišnje, što je iznos bruto godišnje plate za pet-šest radnika.

Podaci govore da je od otvaranja tunela 8. jula 2013. godine do 20. novembra, kroz tunel prošlo 5,33 miliona vozila. Od tunelarine je prihodovano 91 miliona kuna, i to bez PDV-a, koji se takođe slio u državnu blagajnu.

Podatak da je s tunelom naprosto procvetao i ruralni turizam na celom području Imotske krajine te da je u četiri godine za 800 odsto povećan broj poseta stranih gostiju s Makarske rivijere koji su pohrlili u zaleđe potvrđuje činjenicu da bi i ukidanje tunelarine imalo još bolji učinak na te rekordne podatke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: