Kolinda besna: Prelilo čašu, gori i od regiona

Motiv oštrog govora predsednice Kolinde Grabar Kitarović je njeno uverenje da vlada ne donosi potrebne odluke i da Hrvatska zaostaje čak i za zemljama regiona.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.11.2017.

13:21

Kolinda besna: Prelilo čašu, gori i od regiona
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Ona je, na savetovanju ekonomista u Opatiji, istakla da se dobre odluke ne donose pogotovo kada je reč o investicijama, otkriva zagrebački Jutarnji i kao "kap koja je prelila čašu" navodi savetovanje o evru budući da je u ovom trenutku to ipak projekat budućnosti.

Pozivajući se na dobro upućene saradnike u odnose Pandotvčaka i Banskih dvora, list piše da je poslednje savetovanje o evru, koje, kako navode, naravno niko ne smatra lošim i nepotrebnim, to projekat budućnosti, dok se tekuće stvari ne rešavaju.

"Dok drugi napreduju i prestižu nas, mi čvrsto stojimo na začelju. Slika nije blistava niti nam daje razloga za zadovoljstvo, nego naprotiv, za nemir i teskobu, za osećaj potrebe za žurnim delovanjem", poručila je Grabar-Kitarović na skupu ekonomista u Opatiji u obraćanju koje je bilo dosad najžešća kritika vladine ekonomske politike i izostanka reformi.

"Treba nam politička vizija i odlučnost, hrabrost, otpor populističkim politikama i nepopuštanje pred ucenama", navela je.

Ako su do sada postojale dileme o sve većem razmimoilaženju Pantovčaka i Banskih dvora, nakon ovog govora Grabar-Kitarović više ih nema, piše list i ističe da su "maske pale".

Predsednica je, kako se navodi, očito procenila da je trenutak da otvoreno progovori o stanju u Hrvatskoj koje, po njoj, nimalo nije blistavo kao što to premijer Andrej Plenković želi prikazati.

Govor predsednice pred hrvatskim ekonomistima odmah je izazvao burne reakcije ne samo među ekonomistima nego i političarima, jer dosad nikada Grabar-Kitarović nije tako jasno secirala stanje u zemlji, s porukom vladi da se čeka i ne donose odluke, a da su pozitivni pokazatelji samo rezultat povoljnih okolnosti u samoj Evropi, navodi list.

Navodno je predsednica strpljivo čekala da prođe prva godina mandata Plenkovićeve vlade, a kada je ocenila da pomaka nema, odlučila se za govor koji će sigurno izazvati nove tektonske poremećaje dvaju "političkih brda", ističe list.

Navodi da dobro predsednicini saradnici dobro upućeni u odnose Banskih dvora i Pantovčaka smatraju da je glavni motiv tako oštrog istupa Kolinde Grabar-Kitarović bilo njeno uverenje da se ne donose potrebne odluke, prepušta da stvari idu svojim tokom, a da Hrvatska zaostaje i za zemljama regiona, pogotovo kada je reč o investicijama.

Kako se navodi, kap koja je prelila čašu bilo je poslednje savetovanje o evru, koji naravno niko ne smatra lošim i nepotrebnim, ali je uvođenje evra u ovom trenutku ipak projekt budućnosti, dok se tekuće stvari ne rešavaju.

"Čini se da sukob predsednice i premijera sada dobija novu dimenziju, jer je Grabar-Kitarović nabrajajući u čemu sve zaostajemo posve jasno poručila vladi da se vodi neodlučna ekonomska politika i da nema hrabrosti za sprovođenje reformskih zahvata", navodi list pozivajući se na saradnika predsednice Grabar Kitarović.

Kod svake njene konstatacije, navodi se, moglo se iščitati da vidi neodlučnost vlade, a onda i samog premijera Plenkovića, što će sigurno zakomplikovati njihove odnose.

Kolinda Grabar-Kitarović, po mišljenju sugovornika Jutarnjeg, do nedavno je slala slične poruke “u rukavicama”, a sada je istupila direktno, očito ne kalkulišući.

Sagovornik ukazuje da se iz tog govora može jasno videti predsednicina procena da je naprosto obavezna pred hrvatskom javnošću izneti pravo stanje stvari, svidelo se to Banskim dvorima ili ne.

"Ovaj govor možda više od svih predsednicinih dosad pokazuje da joj nije bilo važno što će ko reći, pa ni oni koji će taj govor shvatiti kao direktnu kritiku. Ovaj govor kao da poručuje da je ćutanju došao kraj i da će predsednica i ubuduće vrlo kritički govoriti izostanu li reforme i bude li Hrvatska i dalje stajala na mestu", smatra sagovornik Jutarnjeg.

List napominje da ostaje, međutim, činjenica da je predsednica istupila na polovini svog mandata, pa se njen govor nikako ne može staviti u kontekst budućih predsedničkih izbora koji su još daleko.

Ali, ima i onih koji upozoravaju da se u poslednje vreme spekuliše, pa i u samom HDZ-u, da Plenković razmišlja i o drugim kandidatima za predsedničku trku a ime koje se pominje je aktuelnog ministra odbrane Damira Krstičevića.

"Sigurno je da predsednica i premijer nisu u mnogim stvarima 'kliknuli' i da različito razmišljaju, ali ovo sada je vrlo ozbiljna kritika i Banski dvori je ne bi smeli potceniti", kaže neimeovani sagovornik Jutarnjeg.

Inače, oštar govor predsednice u Opatiji premijer Andrej Plenković nije hteo detaljnije komentarisati jer ga, rekao je, nije čuo zato što je bio u Saboru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

8 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: