Hrvati uvereni: Evro je loša odluka

Uvođenje evra u Hrvatskoj 2020. je loša odluka zbog koje će svi biti na gubitku, smatra 74 odsto hrvatskih građana od 1.100 ispitanika.

Izvor: Moj Posao
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Oni su učestvovali u anketi portala MojPosao.

Najviše ih brine inflacija, ali i kako će se uvođenje evra odraziti na građane koji imaju kredite u kunama, prenosi agencija Hina.

Da je uvođenje evra 2020. dobra odluka, od koje će svi profitirati, smatra tek 15 posto anketiranih, za koje je glavna prednost u tome što ljudi neće gubiti novac na konverziji i kursnoj razlici. Za šest posto ispitanika je svejedno da li je reč o dobroj ili lošoj odluci, dok njih pet odsto priznaje da ne znaju ništa o toj temi.

"Imamo visoke cene, ponekad i veće nego u EU, i PDV od 25 posto. Uz katastrofalno mala primanja i tako visoke cene, uvođenje evra samo će pogoršati i ovako tešku situaciju", kaže jedan od ispitanika.

Drugi dodaje: "Pretvaranje kune u evro neće biti realno, kao što nije bilo ni u slučaju nemačke marke u evro", dok se jedan od anketiranih pita da li će pretvaranjem kune u evro dobiti i evropske plate.

"Uvođenjem evra gubimo kontrolu nad monetarnim sistemom. Ja kao privatni preduzetnik ću podići cene i zaokružiti na više, a plate neću podizati", priznao je jedan učesnik u anketi.

Ispitanik, kom je svejedno hoće li Hrvatska uvesti evro 2020. godine, rekao je: "Kao da se mi pitamo hoćemo li ili nećemo. Bar ćemo moći da pokažemo 'crno na belo' smešne plate koje ćemo dobiti u evrima", prenosi hrvatska agencija.

Vesti

strana 1 od 1953 idi na stranu