Priznanje bankarke: Morali da hvalimo CHF kredite

Bivša bankarska službenica iz BiH priznala je da je od svojih nadređenih dobila uputstvo da klijentima sugeriše da podižu kredita u švajcarskim francima.

Region

Izvor: B92

Petak, 03.11.2017.

13:53

Priznanje bankarke: Morali da hvalimo CHF kredite
Foto: Thinkstock

Ona je sugerisala podizanje kredita s valutnom klauzulom CHF, u spornom periodu počevši od 2005. godine, kada su takvi toksični krediti plasirani na tržište, obavestili su iz Udruženja Franak, iz kojeg ističu da su u posedu overenog priznanja.

Uputstvo nadređenih bila je da se korisnicima kredita treba napomenuti kako je reč o 'najpovoljnijim' kreditima, te da je švajcarski franak jedna od najstabilnijih svetskih valuta čime bi se smišljeno zavarali da nema rizika od rasta kursa.

Službenica je, prema ovom upustvu, klijentima isticala da je u CHF kreditima najniža kamatna stopa u odnosu na sve ostale kredite, što je bio dodatan razlog da se takvi ugovori zaključuju. U tu svrhu službenica je potvrdila da je banka svesno i s namerom kreirala 1 do 2 postotna boda nižu promenljivu kamatnu stopu za CHF kredite u odnosu na druge kredite, kako bi se budući korisnici kredita doveli u zabludu da uzimaju 'jeftiniji' kredit', saopštili su iz Udruženja Franak.

Navode da, prema izjavi bankarske službenice, klijente nisu upozoravali o mogućim negativnim posledicama i visokim rizicima kredita u švajcarskim francima, štaviše preporučivali su im se takvi krediti.

"Da je tako, možda najbolje svedoči činjenica da su nadređeni vodili statistiku plasmana spomenutih kredita te da se bankarske službenike koji su radili na kreditima ocenjivali prema broju zaključenih kreditnih ugovora s valutnom klauzulom CHF", stoji u saopštenju.

"Reč je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstraprofit"

Iz Udruženja Franak ističu da se, bez obzira na to što je ovo slučaj iz susedne države, radi o istoj praksi i bankama koje posluju na području regiona.

"To priznanje iz kruga bankarskih službenika potvrđuje ono o čemu mi u Udruženju Franak godinama govorimo u javnosti – reč je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstraprofit. Banke su takve kredite plasirale uz prećutnu dozvolu HNB-a, bez obzira na opasnost od takvih kredita za egzistenciju korisnika kredita i njihovih poodica", ističu.

Udruženje Franak, stoji u saopštenju, ima pouzdana saznanja o svedočenjima ličnih bankara u privatnim sudskim procesima u Republici Hrvatskoj, u kojima oni nedvosmisleno svedoče kako nisu upozoravali klijente na razlike između valutne klauzule evro i valutne klauzule CHF, kao ni na rizike koji iz toga proizlaze, jer nisu imali nikakva saznanja o tim razlikama i rizicima.

"To je dokaz da uprave banaka svesno i s namerom nisu naučile lične bankare o tim rizicima i razlikama, te su tako putem njih svesno i s namerom dovodile svoje buduće klijente u zabludu. Udruženje Franak ovim putem apeluje na savesti zaposlenih banaka, i molimo da nam se jave i progovore o uputstvima i naredbama koje su dobijali od svojih pretpostavljenih. Posebno apelujemo na one koji više ne rade u bankama i koji iznošenjem istine ne strahuju za svoja radna mesta i svoju budućnost. Sledite primer službenice iz susedne BiH i pomozite da istina napokon izađe na videlo!', poručuju iz Udruženja Franak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: