Srbija smenila Hrvate, pali za 8 mesta

Zagreb -- Hrvatska je na najnovijoj listi Svetske banke o regulativi poslovanja među ukupno 190 zemalja zauzela 51. mesto.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Hrvatska je bodovana sa 71,7 DTF bodova, od maksimalnih 100, pokazuje izveštaj "Duing biznis 2018: sprovođenje reformi radi otvaranja radnih mesta".

U prošlogodišnjem izveštaju Hrvatska je bila na 43. mestu.

Svetska banka je među "promenama koja otežavaju poslovanje" u Hrvatskoj označila izdavanje građevinskih dozvola, a među reformama koje ga olakšavaju uknjižbu imovine.

Tako je Hrvatska u ovogodišnjem izveštaju potvrdila najslabiji plasman u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, zauzevši 126. mesto, nasuprot prošlogodišnjem 128. mestu. U kategoriji uknjižbe imovine zauzela je 59. mesto, dok je prošle godine bila na 62. mestu.

Među ostalim je kategorijama najveći pad na rang-listi SB-a Hrvatska zabeležila u kategoriji plaćanja poreza, potonuvši na 95. mesto, s prošlogodišnjeg 49. mesta.

Izrazitiji pad zabeležen je i u kategoriji izvršenja ugovora, na 23. mesto, dok je u prošlogodišnjem izveštaju bila na sedmom mestu.

U kategoriji rešavanja insolventnosti takođe je nazadovala na lestvici, zauzevši 60. mesto, što je šest mesta slabije nego u prošlogodišnjem izveštaju. Pogoršanje plasmana zabeleženo je i u kategoriji dostupnosti električne energije, gde je Hrvatska zauzela 75. mesto, nasuprot 68. mestu iz prošle godine.

Od zemalja u hrvatskom okruženju Srbija je zauzela 43. mesto, Bosna i Hercegovina 86. mesto, a Crna Gora 42. mesto.

strana 1 od 62 idi na stranu