Loše vesti: Nove sankcije dokaz raskoraka sa EU

Iako ne žele da otkrivaju, sankcije koje za BiH sprema Sekretarijat Energetske zajednice, a koje bi se odrazile i na entitete, neće biti drastične.

Region

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

14:33

Loše vesti: Nove sankcije dokaz raskoraka sa EU
Foto: Thinkstock

Međutim, Evropskoj uniji će poslati snažnu poruku da BiH ne ispunjava svoje obaveze i da nema kapacitet da ide u korak s EU.

To je rekao Momčilo Novaković, predsedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma parlamenta BiH, dodajući da te sankcije još nisu izdefinisane na nivou Sekretarijata Energetske zajednice, koji i nema puno mogućnosti u tom smislu.

“Sankcije neće imati neke velike posledice. Oni njima žele da kažu da smo neozbiljni i da ne ispunjavamo svoje obaveze. Energetska zajednica je predvorje EU i ako tu ne možete da ispunite ono što se od vas traži, niko vas ozbiljno neće doživljavati”, rekao je Novaković.

Inače, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, rekao je da već četiri godine priča jedno te isto, i da ništa nije urađeno. Kako je naveo, BiH treba da usvoji zakone iz trećeg energetskog paketa, s tim da na području gasa nema još ni prvog ni drugog paketa, odnosno uopšte nema zakona o gasu na nivou BiH. Suština je, kako tvrde dobro upućeni, da se područje gasa i gasne infrastrukture želi preneti na nivo BiH, što Republika Srpska neće prihvatiti ni u kojem slučaju, tako da je vrlo verovatno da u doglednoj budućnosti od ispunjavanja uslova Energetske zajednice neće biti ništa.

Kao jedna od sankcija govorilo se i da bi BiH moglo biti zabranjeno da uvozi ili izvozi električnu energiju na području EU, ali, kako kaže Novaković, to nije realno, a ni moguće s obzirom na to da se radi o otvorenom tržištu s kojim Energetska zajednica nema ništa. U svakom slučaju, već 14. decembra, kada se u Prištini održava ministarska konferencija Energetske zajednice, moglo bi se znati kakve će sankcije biti uvedene.

“To nije realno. Energetska zajednica će verovatno sugerisati ostalim telima EU da ne finansiraju projekte iz energetskog sektora i to je to. Mislim da je ovog puta prvi put konstatovano da je problem u Federaciji BiH, jer Republika Srpska ima svoj zakon i spremna je da ga usaglasi sa zakonom na nivou BiH, međutim, prema mojim informacijama, FBiH malo šta je uradila na tom polju”, rekao je Novaković.

Kopač je tokom svoje poslednje posete BiH pozvao Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da potrebne zakone o regulatoru prenosa električne energije i gasu pošalje u proceduru, pre svega na Savet ministara BiH pa potom i u parlament BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: