Hrvatska Rusima glavna, Mađari nemaju ništa protiv

Zagreb -- Mađarska naftna i gasna kompanija Mol otvorena je za prodaju svog udela u Ini, međutim dok se to ne dogodi, nastaviće da upravljaju Inom najbolje što znaju.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čelni čovek ruske naftne kompanije Rosnjefta Igor Sečin izjavio je kako Hrvatska zauzima centralno mesto u Rosnjeftovoj strategiji regionalnog razvoj, dodajući i da razmatraju mogućnosti ulaska u vlasničku strukturu Ine.

To je rekao Pal Kara, glavni savetnik za Mol grupu u intervjuu za mađarsku javnu televiziju M1 u ponedeljak.

Odbor direktora Mola objavio je u 2013. da će se Inom ili upravljati na načelima tržišne ekonomije ili će mađarski udeo trebati da se iskupi, podsetio je Kara, a prenosi mađarski portal Portfolio.hu.

Sitaucija se nije promenila i Mol ostaje otvoren za pregovore, čekajući predlog hrvatske strane "s velikim strpljenjem i poštovanjem".

Portfolio navodi reči čelnika ruskog Rosnjefa Igora Sečina u intervjuu Jutarnjem listu da bi ruska kompanija mogla preuzeti Molovo mesto kao deoničara u Ini, ako hrvatska Vlada traži novog strateškog partnera.

Mol poseduje tek nešto manje od polovine deoničkog udela u Ini, međutim ima upravljačka prava u toj kompaniji. Hrvatska država drugi je veliki deoničar, sa 44,8 odsto udela.

Oba vlasnika već godinama se ne slažu oko strategije kompanije, uključujući sudbinu sisačke rafinerije, zaključuje Portfolio.hu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 62 idi na stranu