Hrvatska Rusima glavna, Mađari nemaju ništa protiv

Zagreb -- Mađarska naftna i gasna kompanija Mol otvorena je za prodaju svog udela u Ini, međutim dok se to ne dogodi, nastaviće da upravljaju Inom najbolje što znaju.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čelni čovek ruske naftne kompanije Rosnjefta Igor Sečin izjavio je kako Hrvatska zauzima centralno mesto u Rosnjeftovoj strategiji regionalnog razvoj, dodajući i da razmatraju mogućnosti ulaska u vlasničku strukturu Ine.

To je rekao Pal Kara, glavni savetnik za Mol grupu u intervjuu za mađarsku javnu televiziju M1 u ponedeljak.

Odbor direktora Mola objavio je u 2013. da će se Inom ili upravljati na načelima tržišne ekonomije ili će mađarski udeo trebati da se iskupi, podsetio je Kara, a prenosi mađarski portal Portfolio.hu.

Sitaucija se nije promenila i Mol ostaje otvoren za pregovore, čekajući predlog hrvatske strane "s velikim strpljenjem i poštovanjem".

Portfolio navodi reči čelnika ruskog Rosnjefa Igora Sečina u intervjuu Jutarnjem listu da bi ruska kompanija mogla preuzeti Molovo mesto kao deoničara u Ini, ako hrvatska Vlada traži novog strateškog partnera.

Mol poseduje tek nešto manje od polovine deoničkog udela u Ini, međutim ima upravljačka prava u toj kompaniji. Hrvatska država drugi je veliki deoničar, sa 44,8 odsto udela.

Oba vlasnika već godinama se ne slažu oko strategije kompanije, uključujući sudbinu sisačke rafinerije, zaključuje Portfolio.hu.

strana 1 od 62 idi na stranu