Najveći most na prostoru ex YU dobio i stubove

Podgorica -- Završeni su radovi na izlivanju stubova najvećeg mosta na prioritetnoj dеonici auto-puta Bar – Boljare. Ovo će biti najviši most na prostoru bivše Jugoslavije.

Izvor: cdm.me
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Gradilište je obišao ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i Hei Šićang, izvršni direktor CRBC za Crnu Goru.

Most Moračica biće dug skoro kilometar, spajaće dolinu reke Morače i prelazićе na suprotno brdo, a most će nositi pet stubova, od kojih će najveći biti 161 metar.

Poduhvat ovakvih razmera nije radio niko u regionu. Ovo će biti najviši most na prostoru bivše Jugoslavije.

“Danas duž cele trase imamo izvođene radova u pravom smislu te reči. Od ukupno 16 tunela radovi na iskopu i primarnoj i sekunadrnoh podgradi se izvode na 15 tunela, na kojima je ukupna dužina iskopa preko 55 odsto. Pored probijenog tunela Jabučki krš i Klopot, do kraj ove godine očekuje se probijanje i tunela Vilac i Mrke. Na samoj trasi autoputa, bez priključnih rampi petlji i nadvožnjaka je planirano 20 mostova, ukupne dužine 6.122 kilometra. Radovi se intenzivno izvode na 11 mostova”, kazao je Nurković.

Radovi se izvode na otvorenoj trasi, kao i na potpornim zidovima i propustima.

“Na jednom od najzahtevnijih objekata, mostu Moračica, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom izvođača. Most Moračica ima pet stubova i dva oporca. Dužina mosta je 960 metara, a ukupna širina 23.40 metara. Visina najvišeg stuba iznosi 180 metara, zajedno sa temljem i konstrukcijom, odnosno visina samog stuba iznosi 161,5 metara. Maksimalni raspon među stubovima je 190 metara. Danas sa zadovoljstvom mogu da izjavim da su svi stubovi mosta Moračica završeni“, izjavio je Nurković.

Pomenuo je i finansijske parametre, pa je u ovoj godini CRBC izveo radove u iznosu od 127 miliona evra.

“S obzirom da do kraj godine očekujemo ispostavljanje još dve situacije, kao i činjenicu da je postignuto da se dnevno izvode radovi u iznosu od jedan miliona evra, sa pravom možemo reći da će se do kraja godine ostvariti potrošnja projektovanog budžeta za ovu godinu,180 miliona evra”, ističe on.

Pored CRBC na projektu je angažovano 97 preduzeća.

“Od ovog broja, 80 preduzeća je iz Crne Gore. Prema poslednjim podacima ukupno je na gradnji auto-puta angažovano preko 3,2 hiljade radnika, od čega domaćih radnika 1.183“, naglašava Nurković.

Detaljnim prostornim planom auto-puta Bar – Boljare definisana je etapna realizacija projekta auto-puta Bar-Boljare.

Deonica Smokovac – Mateševo dužine cca 41 km, definisana je kao I etapa realizacije projekta auto-puta Bar-Boljare i počinje nakon petlje Smokovac i prostire se do lokacije Mateševa.

Petlja Smokovac je sastavni deo deonice Farmaci – Smokovac, koja je Detaljnim prostornim planom auto-puta Bar – Boljare definisana kao II etapa realizacije.

Projektnim zadatkom za izradu Glavnog projekta je planirano da se petlja projektuje fazno, da bi se kroz I fazu omogućilo kvalitetno rešenje priključka na ovu deonicu auto-puta Bar-Boljare, do usvajanja Detaljnog prostornog plana Jadransko-jonskog auto-puta, odnosno do donošenja konačne odluke o trasi Jadransko-jonskog auto-puta i nastavka realizacije auto-puta Bar-Boljare kroz deonicu Farmaci – Smokovac.

strana 1 od 62 idi na stranu