Rusi otvoreno: Hrvatska zauzima centralno mesto

Zagreb -- Čelni čovek ruske naftne kompanije Rosnjefta Igor Sečin izjavio je kako Hrvatska zauzima centralno mesto u Rosnjeftovoj strategiji regionalnog razvoja.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pročitajte još:

- Hitna vest šokirala Hrvate: Izgubili smo...

- Hrvatsku šokirala vest, a već stigla još jedna

- Hrvatskom odzvanja: Šta dalje...

On je dodao i da razmatraju mogućnosti ulaska u vlasničku strukturu Ine.

Pojasnio je kako im je Hrvatska interesantna iz više razloga - od strateške vrednosti Inine imovine do lokacije naftnih terminala preko kojih ruska kompanija može da trguje svojim proizvodima u okruženju.

Sve to može da bude temelj stvaranja centra trgovine usmerenog na tržište Mediterana i centralne Evrope, rekao je Sečin u intervjuu za Jutarnji list.

Naglasio je kako je upoznat s činjenicom da je hrvatska Vlada već nekoliko puta izjavila da očekuje modernizaciju rafinerija, međutim da je mađarski MOL, kao najveći deoničar Ine, najavio planove za zatvaranje postrojenja u Sisku tvrdeći da proizvodnja navodno nije isplativa i da radnika ima previše.

"Ako Rosnjeft uđe u vlasničku strukturu Ine, kompanijina postrojenja biće modernizovana i moći će da proizvode naftne derivate u okvirima tržišne rentabilnosti", rekao je Sečin.

Odgovarajući na pitanje na čemu temelji svoje prognoze da Inine rafinerije mogu biti konkurentne, Sečin je istakao kako primećuje da pad cena nafte nije doveo do pada cena naftnih derivata u Evropi jer je pojeftinjenje sirovine bilo kompenzovano povećanjem akciza.

"U tom kontekstu rafinerije na Mediteranu imaju značajni potencijal zahvaljujući prednostima u logistici", rekao je dodavši kako zbog toga razmatraju mogućnost jačanja svog prisustva na ovom tržištu.

"Kroz stvaranje integrisanog lanca 'proizvodnja - prerada - prodaja', želimo da dopremo do krajnjeg potrošača. To možemo da ostavrimo u Hrvatskoj i zato sam siguran da potencijal za razvoj postoji te da ćemo uspeti da izgradimo strateško partnerstvo s hrvatskom Vladom u Ini", rekao je Sečin.

Podsetimo, švajcarski Savezni sud odbio je zahtev zvaničnog Zagreba za poništavanje arbitraže koju je Hrvatska izgubila u sporu sa mađarskom naftnom kompanijom MOL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 62 idi na stranu