"Uvođenje EUR je brzi voz prema Grčkoj"

Zagreb -- Uvođenjem evra ukrcaćemo se na brzi voz prema Grčkoj, poručio je u saboru Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

On je kazao da se protivi inicijativi za brzo uvođenje evra u hrvatski monetarni sistem, za šta se, tvrdi, zalaže Hrvatska narodna banka kako bi skrenula pažnju sa svojih promašaja.

“Inicijativa za uvođenje evra od strane HNB-a je njihova želja da se skrene pažnja od promašaja koje su napravili u slučaju švajcarski franak, austrijske štedno kreditne zadruge, visoke kamatne stope koje uništavaju privredu ali i priprema za izbore novog vodstva HNB-a”, kazao je Lovrinović.

“Zašto vlada želi brzo uvođenje evra? Ona ionako sluša Brisel i nije joj nacionalni interes u prvom planu”, kazao je Lovrinović koji drži da o uvođenju evra treba početi razmišljati tek za desetak godina.

Zahtev za brzo uvođenje evra u Hrvatsku predstavlja zahtev da sednemo u brzi voz prema Grčkoj, nastavlja on. A Grčka je, dodaje, postala teški bolesnik EU i njoj su gubitkom njihove drahme, monetarne i kursne politike ostale vezane ruke.

“Ta se zemlje neće izvući iz problema i moraće joj se otpisati ceo dug. Kuna je od svog uvođenja pa sve do danas bila neželjena valuta. Bankama je uvođenje evra u interesu jer se zadužuju u inostranstvu pa moraju vratiti pozajmice u toj valuti. Uvoznicima jer mogu kalkulisati u domaćoj valuti i nemaju rizika. Podstiče se građanstvo na još veće zaduženje”, zaključuje Lovrinović podsetivši kako razvijene zemlje poput Danske i Švedske nisu uvele evro.

Vesti

strana 1 od 1935 idi na stranu