Poreski USKOK češlja dan-noć, bili na obuci u SAD

Zagreb -- Samostalni sektor za finansijske istrage, koji se u javnosti kolokvijalno naziva poreski USKOK, već mesecima radi na slučaju Agrokor.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na tom slučaju radi veliki tim policijskih istražitelja i tužioci Županijskog državnog odvetništva u Zagrebu, saznaje Jutarnji list iz dobro obaveštenih izvora.

Rezultati komplikovanih istraga trebalo bi da budu poznati uskoro, jer specijalni istražitelji poreskog USKOK-a, koji deluje kao samostalni sektor u sklopu Poreske uprave, doslovno dan-noć rade na ovom opsežnom predmetu.

Njihov je deo zadatka da kao finansijski istražitelji naprave analizu, ali i zahtevnu forenziku, koja će pomoći tužiocima pri otvaranju službene istrage, jer se sada rade predistražne radnje.

Reč je o izuzetno zahtevnom poslu, ali poreski USKOK je obučen za takve istrage. Neki o dnjih su dobro upoznati s radom tog odeljenja bili su na specijalnoj obuci u SAD-u, i to čak četiri nedelje, što im je sada dobro došlo u istragama oko Agrokora.

Posebno se fokusiraju na to gde je na kraju završio taj silni novac, tj. moraju ući u trag svim transakcijama na računima Agrokora i privatnim računima porodice Todorić, kao i ostalih članova Uprave.

Reč je, kažu, o dubinskoj forenzici, jako složenim knjiženjima, ali veruje se da će se uskoro doći do rezultata. U tome im sada pomažu i zvanični revidirani finansijski izveštaji za Agrokor, pa je lako zaključiti u kom smeru ide istraga i u poreskom USKOK-u, ali to na kraju moraju potvrditi institucije.

Vesti

strana 1 od 1937 idi na stranu