"Ne dozvoljavamo, iz Hrvatske kao zarazna bolest"

Banjaluka -- Nadzorni odbor Merkatora je na predlog uprave potvrdio prekid ugovora o najmu 83 lokala trgovačkih centara u BiH Konzumu.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prekinut je i ugovor o podmirenju neplaćene najamnine putem preuzimanja opreme u tim trgovinama u korist Merkatora, saopštila je Uprava kompanije.

Time je formalizovan već ranije postignut sporazum u okviru koncerna Agrokor da trgovine koje je prilikom kupovine Merkatora u BiH preuzeo Konzum ponovo postanu deo Merkatorove mreže, odnosno brenda Merkator.

Reagujići na nove objavljene podatke o poslovanju Agrokora koji slede iz revizije njegovog poslovanja, slovenački ministar za privredu Zdravko Počivalšek kazao je novinarima da ga negativni rezultati Agrokora koji je 2014. godine kupio Merkator ne iznenađuju jer se hrvatski koncern nije širio na zdravim temeljima, a ponovio je da će slovenačka vlada i u sadašnjkoj krizi Agrokora nastojati da zaštiti slovenački javni interes.

“Nećemo dopustiti da se kriza u Agrokoru prenese na Sloveniju kao zarazna bolest i verujem da će vlada u slučaju takvih pokušaja aktivirati sva moguća pravna sredstva da se to spreči”, kazao je Počivalšek na konferenciji za novinare u Ljubljani.

U razgovoru za mariborski list “Večer” Počivalšek je, pak, rekao da je poseban zakon što ga je slovenačka vlada donela nakon što je u Hrvatskoj donet “leks Agrokor” zaštitio javni interes u Sloveniji jer je slovenačkim zakonom “suspendovano” pravilo po kom matična vlasnička kompanija može da diktira zavisnim kompanijama poslovne odluke.

Na taj način je sprečeno finansijsko iscrpljivanje Merkatora od strane vlasnika, kazao je Počivalšek.

Slovenački mediji u vezi sa krizom Agrokora i njegova odnosa s Merkatorom navode da bi slovenačka vlada volela da u Merkatoru dođe do nove vlasničke strukture i promena u poslovnoj politici, kako bi Merkator dugoročno mogao da opstane na tržištu u jakoj konkurenciji stranih trgovačkih lanaca, budući da je kompanija od velike važnosti kao kanal prodaje slovenačkog prehrambeno-industrijskog sektora, ali i za tržište rada s obzirom da Merkator samo u Sloveniji zapošljava desetak hiljada radnika.

Vesti

strana 1 od 1935 idi na stranu